"Jag har fått den största gåvan"

Gör din vilja hörd. Lämna inte beslutet till dina anhöriga i sorg. Det var budskapet från donationsläkaren Katarina Lindgren och organmottagaren Siv Lundquist som fick nytt liv efter en transplantation för 25 år sedan.

Siv Lundquist fick livet tillbaka efter en organdonation för 25 år sedan. Nu vill hon och läkaren Katarina Lindgren uppmana fler att ta ställning.

Siv Lundquist fick livet tillbaka efter en organdonation för 25 år sedan. Nu vill hon och läkaren Katarina Lindgren uppmana fler att ta ställning.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-03-12 21:50

Narkosläkaren Katarina Lindgren, ansvarig för organdonationer i Piteå och Sunderbyn, var inbjuden av Piteå nya föreläsningsförening för att berätta om sitt viktiga arbete med att identifiera och vårda organdonatorn på intensivvårdsavdelningen.

– För att bli organdonator så måste man dö på intensivvårdsavdelningen i respirator. Det är inte så många som gör det i Sverige varje år. I fjol var det 188 stycken och det var högsta någonsin. Det innebär att man måste ta tillvara på de organdonatorer som finns, säger Katarina Lindgren.

De som blir organdonatorer är människor som får hjärnblödningar eller skador på hjärnan efter hjärtstillestånd, trafikolyckor eller rent av självmord.

– Allt är ond bråd död. Det händer plötsligt och därför är det bra om man har tagit ställning, för ens anhöriga har det inte så lätt just då.

Hennes budskap till lyssnarna på Kaleido är att alla kan bli organdonatorer. Många anmäler sig inte till donationsregistret eftersom de tror att deras organ inte duger. Men så behöver det inte alls vara.

– Jag tror att de största fördomarna finns hos äldre personer, folk i 70-årsåldern som kanske har sockersjuka, högt blodtryck, kol. De tänker att de inte kan bli organdonator, men det kan de.

Katarina Lindgren konstaterar att en person som är 90 år och har cancer givetvis inte kan bli organdonator. Men det är inte något som man ska fokusera på – den som vill donera ska anmäla sig och sedan är det upp till transplantationskirurgen att bedöma om organen fungerar.

– Jag har till exempel varit med om en patient som har supit hela livet och donerat sin lever. För den var ganska okej och just då var det någon som höll på att dö och då dög den. Den alkoholisten blev en hjälte. Jag har också varit med om 85-åringar som har donerat lever och njurar.

I slutet av föreläsningen gick Siv Lundquist från Piteå upp på scenen. Hon fick en ny njure och en ny bukspottskörtel som 26-åring. Det är 25 år sedan i dag.

– Jag har fått den största gåvan som går att få och det är livet. Får man ett organ så är man tacksam varenda dag, säger hon.

Liksom Katarina Lindgren vill hon uppmana alla som kan tänka sig att donera sina organ att göra sin vilja känd. Det enklaste är att anmäla sig till donationsregistret. Det är också bra att berätta för sina anhöriga vad man vill.

– Det är viktigaste är att man tar ställning, säger Katarina Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om