Det handlar om en rapport gjord av Uppdragsberedningen som leds av Anita Gustavsson, socialdemokrat från Piteå. Gruppen fick under fjolåret uppdraget att jobba med kvinnors hälsa, där klimakteriet var en del.
Under onsdagens regionfullmäktige beslutades att godkänna regionstyrelsens hantering och uppdrag till regiondirektören utifrån rapporten. Genomförda uppdrag ska återrapporteras.
– Jag är ganska nöjd med svaret. Jag tycker att det finns genomgående, på nästan alla punkter som vi identifierat som medborgarnas behov, förslag på översyn och åtgärd. Jag tror ingen rapport har varit så omtalad och omskriven som den här, sa Gustavsson.
Hon tog sedan upp klimakteriet som ett behov man identifierat och hänvisade även bland annat till PT:s artikelserie "Leva med klimakteriet".
– Vad som är bra med serien är att man haft riktiga kvinnor i länet som fått berätta sin historia. Med det här har man gjort att det diskuteras i fikarum och på arbetsplatser, att man tar allvarligt på det här historierna om PMS och klimakteriebesvär, sa Anita Gustavsson som menar problemen alltid funnits.
– Vi i regionen har väldigt många kvinnliga anställda. Vi vet att kvinnor är borta från arbetet för PMS och klimakteriebesvär. Har vi råd med detta? Nej, så vi bör verkligen se till att klimakterievården funkar.
Regionstyrelsen ser nu behov av att utforma lättillgänglig information om klimakteriet och stärka kunskapen hos de medarbetare som möter kvinnorna. För att öka kunskapen om klimakteriet och problematiken kring kvinnors situation kommer division Nära i år erbjuda möjlighet till utbildning för fler barnmorskor och läkare i fördjupad kunskap om klimakteriet.
– Jag har aldrig pratat så mycket om klimakteriet som jag har gjort den senaste månaden. Det handlar om tabun och om att bryta stigman och att lyfta upp frågor på bordet. Jag är glad att den här rapporten har gjort just det, sa Camilla Friberg (S), regionråd.
Linda Frohm (M), oppositionsråd har tillsammans med Veronica Wahlström skrivit motionen: "Kunskapshöjande aktiviteter om förklimakteriebesvär och klimakteriebesvär".
– Jag har heller aldrig varit med om en beredningsrapport som diskuterats så mycket som den här. Det finns positiva saker, men vi behöver lägga in en högre växel, det är vi helt överens om. Även oppositionen kan komma med bra inspel.