"Jag är i mitt livs bästa form"

Ett år efter kraschen i Vasaloppet känner sig Åse Borgeryd starkare än någonsin. Men samtidigt är ilskan stor över att så många drabbade kvinnor inte får rätt hjälp. "Piteå behöver en klimakteriemottagning", slår hon fast.

"Jag är gärna en ambassadör för klimakteriet", säger träningsprofilen och entreprenören Åse Borgeryd som möter många kvinnor med samma besvär som hon själv hade för ett år sedan.

"Jag är gärna en ambassadör för klimakteriet", säger träningsprofilen och entreprenören Åse Borgeryd som möter många kvinnor med samma besvär som hon själv hade för ett år sedan.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-03-19 05:20

Åse Borgeryd har redan hunnit beställa kaffe och är på språng att fixa ett bord när PT:s reporter ansluter på kaféet i centrala Piteå. 

Senast vi sågs var för snart ett år sedan, då hade Åse för första gången i sitt liv brutit Vaslaloppet och tårarna ville aldrig sluta rinna. Till sist insåg hon att hon var i förklimakteriet och fick östrogengel och progesterontabletter utskrivet.

Då vände allt och sedan dessa har mycket hunnit hända – Åse kraftsamlade kring klimakteriet och anordnade en temakväll.

– Hela bokningssystemet brakade ihop (skratt). Allt var i sin linda och jag ville också själv lära mig mer. Tyvärr var sjukvården inte så intresserad av att vara med, men sammantaget blev det jättelyckat.

undefined
"Jag känner mig i bättre form än någonsin", säger Åse Borgeryd som hamnade i förklimakteriet, men sedan vände det till något positivt.
undefined
I glittrig klänning fungerade Åse som moderator under Piteå Business Awards. "Jätteroligt", säger hon om uppdraget.

Du känns mycket piggare än när vi sågs senast?

– Ja, jag känner mig piggare och jäkligt stark och grundad. Det här med klimakteriet har utvecklat både mig själv och mitt sätt att jobba. Jag fick mer kunskaper om mig själv och också om andra. Det blev en positiv livsförändring och jag gick starkare ur det.

Efter temakvällen startade hon flera kortare inspirationskurser, nu har det landat i programmet "Women's VIP" där träning med olika teman kombineras med föreläsningar om kost och hälsa.

– Man behöver inte vara i klimakteriet för att vara med, men att man känner sig omotiverad och oinspirerad och att träningen är långt borta. Då kan det vara bra att boka in något och få in en bra vana, säger Åse.

Upplägget är att de träffas en dag i veckan under fyra månader.

– Vi sitter alla i samma båt, det är jäkligt jobbigt men vi tränar och svettas tillsammans och har himla kul. Det blir en plattform för oss kvinnor i den här åldern.

Åse har även agerat klimakteriecoach för företagen Sunpine och Kreativgruppen. 

Den 7 april ska hon föreläsa kring klimakteriet i samarbete med Pensionatet. På uppdrag av SISU och Piteå kommun håller hon även en öppen föreläsning på Kaleido om idrott, lag, tjejers hälsa, prestation och menstruation den 10 april.

undefined
Åse Borgeryd konstaterar att förklimakteriet blev en livsförändring. "Det utvecklade både mig själv och mitt sätt att jobba", säger hon.

Hon konstaterar att hon efter PT:s första reportage blev en slags ambassadör för förklimakteriet och klimakteriet i Piteå.

– Jag vill gärna finnas som ett stöd för kvinnorna i Piteå, lyssna på deras berättelser och försöka komma med råd när det gäller hälsofrågor. Men jag är absolut inte sjukvårdsutbildad.

Hon berättar att hon träffat kvinnor som blivit ifrågasatta på hälsocentralen då de exempelvis velat få en gynundersökning i samband med en hormonbehandling.

– Jag blir så förbannad när kvinnor som söker hjälp blir negligerade. Det finns en stor vilsenhet i dag kring vart man ska vända sig med sina klimakteriebesvär i Piteå och Norrbotten, jag kan inte heller guida dem rätt.

Något hon noterat är att kvinnor i medelåldern som mår dåligt istället kan få antidepressiva läkemedel utskrivna.

– Jag vet en kvinna som blev inlagd på psyket, det visade sig senare att orsaken var att hon var i klimakteriet. Det är så mycket som blir fel i dag, Piteå skulle verkligen behöva en klimakteriemottagning.

Vad tror du det beror på, att det är så svårt att få rätt hjälp av vården?

– Jag tror det är brist på resurser, okunskap och envishet, att man gör som man alltid har gjort. För tio år sedan så tyckte och kände jag också saker om hälsa som jag inte alls tycker längre. Man kan inte jobba på samma sätt i dag som för tio år sedan, det förändras.

undefined
Tillsammans med sin träningskompis Victor Forsberg ska Åse nu åka Nordenskiöldsloppet. Något som kommer att kräva 15 punschrullar i ett jämnt intag under loppet. "Jag har vant min mage, hemma gömmer jag dem i städskrubben".
undefined
Åse Borgeryd är medveten om att hon väcker känslor, men vill inte vara tyst.

Hon menar att det som är positivt är att klimakteriet nu hamnat på agendan och att kvinnor och även män mer öppet pratar om det i dag. 

– Samtidigt säger en del att klimakteriebesvär är överdrivna och att det skulle vara på modet i dag att söka hjälp för sina hormonella besvär. Men det här har ju alltid funnits.

Åse Borgeryd har jobbat med hälsa i 20 år och menar att hon först nu förstår varför hon alltid haft så fullt i sina grupper av kvinnor i medelåldern som kämpat med att få ihop livet.

– Polletten har äntligen ramlat ner. Men samtidigt är vi också en generation kvinnor nu som ställer mer krav. Vi har rätt att må bra, vi vill inte lida.

Under det gångna året har Åse Borgeryd hunnit vinna Kanalsimmet, tävla i Starloppet och agera moderator på Piteå Business Award. Nu väntar en ny utmaning – världens längsta skidlopp Nordenskiöldsloppet med 22 mil stakning genom orörd vildmark norr om Polcirkeln.

– Det hade jag aldrig kunnat tro för ett år sedan när jag bröt Vasaloppet. Sedan får jag se om jag kommer mig i mål, men jag känner mig i mitt livs bästa form.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!