Ja till försäljning – om orgeln blir kvar

Universitetets planer på att sälja jätteorgeln i Piteå har väckt starka reaktioner. Professor Hans-Ola Ericsson försvarar tanken, förutsatt att orgeln blir kvar på orten.– Om instrumentet skulle försäljas och flyttas vore det en kulturskandal av sällan skådat slag, säger han.

Självaste Benny Andersson fanns med när Hans-Ola Ericsson & Co förrättade invigningen av jätteorgeln. (Arkivbild).

Självaste Benny Andersson fanns med när Hans-Ola Ericsson & Co förrättade invigningen av jätteorgeln. (Arkivbild).

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-09-02 05:00

Han var eldsjälen och en av de drivande i arbetet med att fullända ett av världens mest spektakulära orgelbyggen på Studio Acusticum.

I dag är professor Hans-Ola Ericsson verksam i Montreal sedan tre år (se faktarutan), men trots det fortsätter hjärtat att klappa för Piteå och den pampiga orgeln.

Visst slog hjärtat några extraslag när försäljningstanken blev känd men orgelprofessorn försvarar Luleå tekniska universitets resonemang "ur ett ekonomiskt perspektiv".

Kritiska reaktioner

– Jag har mött många extremt kritiska reaktioner på LTUs förslag men jag har försökt att mildra kritiken. Ett breddat ägande kan vara positivt för orgeln i den uppkomna situationen.

– Det skulle till exempel kunna förverkliga de ursprungliga planerna med ett så kallat övertonsverk, spelbarhet över internet och ljusdesign i realtid. Det är i nuläget omöjligt med en ekonomiskt blödande institution, konstaterar professorn.

Förödande perspektiv

– Naturligtvis måste man se till att de ursprungliga bidragsgivarna är införstådda med denna lösning, inte minst Kempestiftelserna som bidrog med tio miljoner kronor och gjorde projektet möjligt. Även om de löpande kostnaderna för orgeln är relativt små i sammanhanget kan en försäljning vara ett sätt för LTU att minska det ekonomiska underskottet.

– Men vad jag förstått krävs det mycket mer. I den externa utredning som LTU beställt kommer utredarna till slutsatsen att hela den klassiska inriktningen skall läggas ner, inklusive orgel. För alla goda krafter som sliter hårt på Musikhögskolan måste detta vara ett förödande perspektiv, säger Hans-Ola Ericsson.

Fördömande ordalag

– Om instrumentet blir kvar i Studio Acusticum, vilket vore det mest logiska, med en större bredd i själva ägandet, så ser jag inget problem. Men om instrumentet som helhet skulle försäljas och flyttas så vore det en kulturskandal av sällan skådat slag. Det omgivande kultursamhället, nationellt och internationellt, har redan reagerat med fördömande ordalag och därför har jag försökt att gjuta olja på vågorna

Vem eller vilka skulle kunna ha intresse av att äga en sådan monumental musikpjäs?

– Om vi förutsätter att orgeln blir kvar i Studio Acusticum skulle givetvis Piteå kommun vara en logisk ägare. Det skulle då kunna bli del av en större satsning kring Studio Acusticum som ett musiknav i norra Europa. En annan möjlighet vore att framgångsrika företagare i Norrbotten och Västerbotten, nu när projektet är hotat, tar sitt engagerade ansvar rent finansiellt.

Kan bortfraktas

En annan möjlighet eller risk, enligt orgelprofessorn, är att ett större konserthus eller kyrka någonstans i världen visar intresse och faktiskt köper instrumentet.

– Redan på 1700-talet fraktades och importerades orglar över Atlanten så i dag vore det inget större problem. Men personligen skulle jag tycka att det vore en enormt stor förlust för kulturen i Piteå, Norrbotten och Sverige, säger Hans-Ola Ericsson.

Hans-Ola Ericsson

Han var starkt drivande i det stora orgelprojektet på Studio Acusticum som tog fyra år att fullborda.

Flyttade hösten 2012 till Montreal, där i huvudsak verksam som professor, ämnesföreträdare och universitetsorganist vid McGill University, ett av Kanadas ledande universitet.

Ericsson konserterar och ger masterclasses allt mer i Kanada och USA, och tillbringar också mycket tid i Europa för såväl konserter som masterclasses.

Engagerad i två större orgelprojekt S:t Petri kyrka i Malmö och i Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall.

"Och kan jag göra något för orgelprojektet i Studio Acusticum så står jag alltid till förfogande."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om