Inspektionen för vård och omsorg påtalar två brister. I september, ungefär två månader innan överdosen, öppnade inte socialnämnden utredning enligt LVM, Lagen om vård för missbrukare, trots att det kunde finnas skäl för tvångsvård.
När Lukas tillfälligt blivit utelåst från sin bostad, såg inte socialnämnden till att han hade någonstans att ta vägen under natten. Trots dessa brister vidtar Ivo inte några ytterligare åtgärder i nuläget, men kan komma att följa upp beslutet.
Anna och Tommy Hintz kontaktade socialtjänsten via mejl för att få svar på sina frågor.
Där ifrågasatte föräldrarna bland annat att Lukas låstes ut från lägenheten som han fått via socialtjänsten, utan någon försäkran om att han hade tak över huvudet för natten. De menar att det borde funnits ett skyddsnät för Lukas i stället för utelåsning med tanke på det skick han befann sig och att de borde ha blivit informerade.
"Dörren till lägenheten låses om man intar ett narkotikaklassat preparat som inte är förskrivet av läkare, då det innebär att man brukat en drog", skriver socialtjänsten.
När Lukas lägenhet låstes, 16 dagar innan han dog, slutade det med att han sov i en hiss. Enligt föräldrarna handlade det inte längre om frivillighet då han var oförmögen att veta sitt eget bästa på grund av sitt missbruk. Där anser Anna och Tommy att socialtjänsten brustit i sitt agerande när de inte gjorde en LVM-utredning.
"Förvaltningsrätten beslutar om LVM. För att socialtjänsten ska få igenom en ansökan om LVM-vård krävs det att personen har ett fortgående missbruk. När lägenheten låstes bedömdes inte Lukas vara nedgången. Socialtjänsten ska också kunna påvisa att vården inte kan ske på frivillig väg", förklarar man.
Anna och Tommy frågade även om händelsen är Lex Sarah anmäld, då Lukas kunde fortsätta bruka droger, som senare ledde till hans död trots att han var under socialtjänstens resurser. Socialstyrelsen förklarar att de inte har Lex Sarah anmält händelsen.
"Lex Sarah används när personal misstänker att det finns allvarliga brister i vården. Insatser från socialtjänsten är ingen garanti för att en person med missbruksproblematik slutar använda droger, även om detta är målet. Alkohol- och narkotikagruppen arbetar med vuxna personer i missbruk och vi försöker stötta och motivera personer till att förändra sin livssituation", svarar socialtjänsten.