Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har fått in mängder av anmälningar efter Norrans granskning av fallet Emmy.
Kritiken handlar om hur familjehemsplaceringen hanterats, att tingsrättsdomen inte följs och det misstänkta jävet som Norran skrivit om.
– Ja, det har kommit in en hel del, vad det står för är det för tidigt att uttala sig om. Vi är nu i den inledande fasen då vi lägger upp hur vi ska granska och hur omfattande granskningen ska vara, säger Linus Hermansson, inspektör vid IVO, till Norran.
Bland annat vill IVO veta om Piteå kommun haft kännedom om jäv och hur detta i så fall har hanterats. Socialtjänsten ska även redogöra för om barnet haft en särskilt utsedd socialsekreterare under placeringstiden, och hur barnets situation är i dag.
Fredrik Sjömark, socialchef på Piteå kommun, välkomnar att ärendet granskas. Det säger han i ett pressmeddelande som publicerats på kommunens hemsida.
– IVO kommer att få ta del av allt material i ärendet, även det som är sekretessbelagt för media och allmänhet. De kan på så sätt bilda sig en uppfattning om ärendet i sak och socialtjänstens (och nämndens) bedömningar och ageranden, säger han.
Fredrik Sjömark kommenterar även jävsmisstankarna. Det handlar om kopplingar mellan två handläggare på socialtjänsten i Piteå och sambon till den biologiska pappan som Norran avslöjat. Handläggarna som arbetat med fallet besöker samma religiösa församling som sambon och anhöriga till ena handläggaren har bland annat åkt på utlandsresa tillsammans med henne och andra i församlingen.
– Jävig är man om man som handläggare eller beslutsfattare på annat sätt är personligen berörd av ärendet. Då ska man meddela att man inte kan jobba med ärendet. Ansvarig chef har i detta aktuella fall bedömt att de personer som jobbat med ärendet inte har varit jäviga. IVO:s granskning får nu avgöra om vi hanterat frågan om jäv korrekt.
Socialtjänsten gör även en egen utredning av fallet Emmy.
– Vi tog initiativ till utredningen för några veckor sedan efter att olika klagomål i det här ärendet inkommit till förvaltningen. Klagomål är en viktig signal till att stanna upp och fråga sig om det finns något vi kan lära och förbättra. Den internutredning som nu pågår sker inom ramen för vår klagomål- och avvikelserutin som finns beslutad för myndighetsutövning inom socialtjänstens verksamhetsområde, säger Fredrik Sjömark.
Den 4 juni lämnades en namninsamling med 1600 underskrifter in till Piteå kommun. Den kräver att socialnämnden ska se till Emmys bästa – och stoppa flytten från familjehemmet.