Iva-läkaren känner av sviterna av sin covid

Två svårt sjuka covid-patienter vårdas på iva i Piteå. Ett tiotal till behöver också sjukhusvård, men de är inte lika sjuka. Ulf Karlsson, narkosläkare och medicinskt ledningsansvarig på iva i Piteå, har själv haft sjukdomen och känner av sviterna ännu.

Ulf Karlsson, narkosläkare och medicinskt ledningsansvarig på iva i Piteå, har själv haft covid och känner ännu sviterna av sjukdomen när han löptränar. (Arkivbild)

Ulf Karlsson, narkosläkare och medicinskt ledningsansvarig på iva i Piteå, har själv haft covid och känner ännu sviterna av sjukdomen när han löptränar. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-11-15 20:30

Smittspridningen i samhället ökar trots att de allra flesta är vaccinerade mot covid. Att fler är sjuka märks av även bland personalen på Piteå sjukhus.  

– Förra veckan var det mycket sjukdom bland personalen, men det är bättre den här veckan. Jag vet inte om de hade covid, det testas ju inte på samma sätt nu. Men de hade luftvägssymtom så det är mycket möjligt att det var det, säger Ulf Karlsson.

Just nu vårdas två covid-patienter på iva i Piteå med svår sjukdom. Det kräver mer av avdelningen och man har bemannat upp vissa arbetspass för att lösa situationen. Men det finns inga planer på att öppna corona-iva i Piteå igen.

– Så är inte läget och det är inte planen för Region Norrbotten heller. Man ska försöka klara av sina egna covid-patienter och först om det blir väldigt många så fördelar man dem mellan sjukhusen, säger Karlsson. 

undefined
Ulf Karlsson och hans kollegor använder munksydd och visir när de är nära patienternas luftvägar. Pandemins gasmasker ligger som backupp om det blir brist på munskydd. (Arkivbild)

I nuläget använder man inte gasmasker som man gjorde under pandemin. 

– Två patienter låter kanske inte som ett stort antal, men det är naturligtvis en ökad belastning att gå med munskydd och ansiktsskydd. Skulle det däremot bli brist på munskydd så har vi kvar våra masker om det skulle behövas, säger han.

Vården av covid-patienter är precis densamma nu som under pandemin. Skillnaden är att vårdpersonalen är van att behandla svårt sjuka covid-patienter.

– Två patienter är inte 16 och nu kan alla läkare, sjuksköterskor och undersköterskor våra rutiner och följer man dem så blir det väldigt bra. Vi är jätteduktiga på det vi gör och känner oss helt förtrogna med situationen, säger Ulf Karlsson.

Han trycker på vikten av att alla vaccinerar sig för att inte smittspridningen ska öka.

– Det är viktigt att alla förstår att man ska visa hänsyn till sina medmänniskor. Det är många äldre människor som blir väldigt sjuka, men även yngre kan få svår covid den här omgången också.

undefined
Två svårt sjuka covid-patienter ligger på iva i Piteå. Dessutom vårdas ett tiotal till med en mindre allvarlig variant av sjukdomen. (Arkivbild)

Ulf Karlsson har själv haft covid – två gånger till och med. Senast i mars och han känner sviterna av sjukdomen ännu fast det gått drygt ett halvt år.

– Jag var inte speciellt sjuk och jag känner inte av det i vardagen när jag jobbar. Men som gammal friidrottare märker jag det när jag löptränar – jag kan inte springa lika fort som innan jag hade covid-infektionen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!