Sparkad chef kräver att avsked rivs upp

Sparkade IT-chefen Eva Wikström har krävt ett skadestånd på flera hundra tusen och att avskedet ogiltigförklaras. Piteå kommun erbjuder henne tre månadslöner. Nu har den lokala tvisteförhandlingen avslutats i oenighet.

Eva Wikström tillbakavisar via sitt fackförbund Piteå kommuns anklagelser. "Eva har inte farit med osanning utan det har varit en ömsesidig brist i kommunikation vilket enligt förbundets uppfattning återkommer i detta ärende", skriver Sveriges ingenjörer. (Arkivbild)

Eva Wikström tillbakavisar via sitt fackförbund Piteå kommuns anklagelser. "Eva har inte farit med osanning utan det har varit en ömsesidig brist i kommunikation vilket enligt förbundets uppfattning återkommer i detta ärende", skriver Sveriges ingenjörer. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Piteå2023-11-28 11:30

Dåvarande IT-chefen Eva Wikström arbetsbefriades efter cyberattacken mot Piteå kommun och två månader senare fick hon sparken.

Eva Wikström har via sitt fackförbund ifrågasatt avskedet och i november avslutades de lokala förhandlingarna i oenighet. Hon har förkastat kommunens förlikningsbud på tre månadslöner och har i stället krävt att avskedet ogiltigförklaras, ett allmänt skadestånd på 190 000 kronor samt ekonomiskt skadestånd motsvarande lön plus ränta från avskedet och framåt.

"Sveriges ingenjörer anser att avskedandet skett under omständigheter som inte ens skulle ha räckt till för en uppsägning av personliga skäl."

Piteå kommuns grund för avskedet är att Eva Wikström vägrat att omplacera en ukrainsk praktikant på IT-avdelningen efter order av sin chef vilket inneburit en säkerhetsrisk.

"Eva har hänvisat till MSB:s och externa konsulters rekommendationer men inte velat ta till sig vare sig Säpos rekommendationer på området eller centrala säkerhetsfunktionens direktiv. Under denna period var kommunen dessutom utsatt för en phising-attack", uppger Piteå kommun.

I förhandlingarna framför kommunen flera andra skäl till varför det var rätt att ge IT-chefen-sparken. Bland annat påstås att Wikström ljugit i sms till kommunchefen Andreas Lind när hon påstod att kommunikationschefen varit uppdaterad om phising-attacken och hade uppdraget att undersöka om det gick att skicka mass-sms till kommunens anställda.

"Eva har inte ens varit i kontakt med kommunikationschefen, vilket bekräftas av telefonloggar. Att fara med osanning gällande kommunikationsarbetet under pågående kris är något vi som arbetsgivare ser mycket allvarligt på."

undefined
Enligt Piteå kommun har Eva Wikström ljugit i sms som hon skickat till kommunchef Andreas Lind under cyberattacken. "Vi ser ytterst allvarligt på det", skriver Piteå kommun.

Enligt Piteå kommun är den analys som Eva Wikström påstod sig har gjort innan den ukrainska medborgaren började på IT-avdelningen en efterhandskonstruktion.

"Eva har i efterhand gjort en sammanställning av analysen där hon bland annat hänvisar till Säpo. I Evas handskrivna anteckningar finns inga hänvisningar till Säpo", skriver Piteå kommun som ett av flera argument för sitt påstående.

Arbetsgivaren påstår dessutom att Eva Wikström varit frånvarande i olika forum för säkerhetsfrågor samt deltagit sporadiskt i kommunens säkerhetsgrupp. Enligt Piteå kommun har chefskollegor försökt att stötta henne, bland annat efter IT-attacken mot Kalix kommun, men Eva Wikström har inte hörsammat det. 

Hon anklagas dessutom för att ha samarbetssvårigheter med andra förvaltningar, styrgrupper och sin chef.

"Eva har inte bett om hjälp eller stöd och inte heller prioriterat säkerhetsarbetet", skriver Piteå kommun.

Sveriges ingenjörer som företräder Eva Wikström menar att hon har varit väl förtrogen med den information som finns inom säkerhetsområdet och gjort ett gediget jobb som IT-chef.

"Hennes uppfattning är att hennes förslag gällande åtgärder kopplat till säkerhet mötts av tystnad från arbetsgivarens representanter."

undefined
Eva Wikström tillbakavisar via sitt fackförbund Piteå kommuns anklagelser. "Eva har inte farit med osanning utan det har varit en ömsesidig brist i kommunikation vilket enligt förbundets uppfattning återkommer i detta ärende", skriver Sveriges ingenjörer. (Arkivbild)

Eva Wikström har under hela processen förnekat att hon arbetsvägrat och förklarat att hon från början inte uppfattat förflyttningen av praktikanten som en order. Förbundet tycker det är anmärkningsvärt att Piteå kommun lastar henne för att den ukrainska praktikanten ska säkerhetsprövas när ingen annan på IT-avdelningen har gjort det. Att analysen skulle vara en efterhandskonstruktion tillbakavisas.

"Analysen har genomförts på det sätt medlemmen har beskrivit och redogjort för i dokumentet."

Påståenden om att Eva Wikström har ljugit och haft samarbetssvårigheter bestrids också.

"I båda fallen har det varit ömsesidig brist på kommunikation och att kalla olika syn i sakfrågor för samarbetssvårigheter är en överdrift."

Eva Wikström delar inte heller uppfattningen att hon skulle ha varit frånvarande och menar att det inte har framgått att hon ska medverka på de möten och forum som arbetsgivaren menar att hon skulle ha deltagit på.

"Eva har i sin roll som chef utifrån verksamhetens behov bestämt vem som ska delta. Det faller inom ramen för hennes roll som chef och hade förväntningarna varit något annat hade de kunnat kommuniceras."

PT har varit i kontakt med Eva Wikström som inte vill ställa upp på en intervju i dagsläget, men meddelar att tvisten går vidare till central förhandling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!