Helga matbloggare på heltid – på två språk

När isländska Helga Ragnarsdóttir blev vegan väcktes kärleken till matlagning. Idag bor hon i Piteå och sköter bloggen Vegoskafferiet på heltid.

2017 flyttade isländska Helga Ragnarsdóttir till Sverige och Piteå för att plugga musik, men där hon istället kommit att livnära sig som vegansk matbloggare.

2017 flyttade isländska Helga Ragnarsdóttir till Sverige och Piteå för att plugga musik, men där hon istället kommit att livnära sig som vegansk matbloggare.

Foto: Jan Westerberg

Piteå2022-06-24 10:45

PT:s picknickfilt ligger utrullad för sommaren. Idag parkerar den i gräset på Furunäset, ett stenkast från Trastbackegränd där Helga Ragnarsdóttir, 30, bor i en tvårumslägenhet med pojkvännen Oscar.

– Jag älskar verkligen Piteå. Staden, folket, atmosfären, lugnet, det påminner så mycket om livet hemma på Island, säger Helga och ler.

undefined
Det är inte bara mat utan även bakverk med vegansk tappning som föds fram i köksregionen.

När Helga Ragnarsdóttir första gången anlände till Piteå 2017 betraktade hon intåget som en tillfällig sejour.

– Jag kom för att plugga jazzsång på Musikhögskolan i tre år. Sedan skulle jag dra vidare, var det tänkt.

Helga fullbordade utbildningen – men utan dokumenterad examen.

– Ifjol våras, precis innan slutseminariet, dog min pappa plötsligt och oväntat på Island, bara 63 år gammal. Det var en chock. Jag släppte allt för att åka dit och tvingades pausa musiken. Målet är ändå att ta examen framöver, säger hon.

undefined
Helga känner stark samhörighet med stekpannan som går varm i köket på Trastbackegränd.

Om jazzen fått pyra lite på sparlåga har istället kärleken till vegansk mat och matlagning utvecklats från smakfull hobby till en arbetssyssla på heltid.

– Fatta vilken lycka, säger Helga och skrattar.

Som ung tjej på Island såg hon mat mest som ett måste för att mätta magen. 

Intresset exploderade istället i sena tonåren när Helga blev vegan.

undefined
Jodå, vanlig festis smakar bra även för en vegan.

– Jag kom helt att fokusera på råvaror från växtriket, plockade bort kött, fisk, skaldjur, ägg, mjölkprodukter. Det blev ett uppvaknande för välmående på alla sätt. En ny värld öppnade sig. 

Och med ett förhållandevis sparsmakat vegoutbud på isländska restauranger och i butikshyllorna väcktes en passion för att experimentera.

– Det blev ett mantra att öva, öva, våga göra misstag, dra lärdom, korrigera och gå vidare. Jag hämtade inspiration och idéer i vanliga kokböcker, ute på matställen, av mat som jag gjorde till vegansk med nya ingredienser och kryddblandningar.

undefined
På bloggen Vegoskafferiet dokumenterar och presenterar Helga en bred repertoar av matnyttiga anrättningar.

Lillasyster Júlía hakade på i samma vegan-fålla 2016. Tillsammans började duon laga mat utifrån egna vegorecept som de presenterade i text och bild på nätet – i vad som idag har utvecklats till den största veganska bloggen på Island.

Och går det att blogga ihop arvoden för livsuppehället från Islands horisont, kan det väl gå även i Sverige med Piteå som bas.

2020 lanserade Helga sin svenska blogg Vegoskafferiet.

– Jag skaffade bra kamerautrustning, byggde upp en fotostudio i vardagsrummet intill arbetsytorna i köket och började steg för steg dokumentera alla moment.

undefined
Helga har byggt upp en fotostudio i vardagsrummet där alla tillagade rätter dokumenteras på bild.

Och i köket på Trastbackegränd skapas nu löpande ungsbakade nachotallrikar, krämig citronpasta, buffalo style pizzor och muffinsbakelser i olika vegovarianter.

Hela batteriet bär Helga Ragnarsdóttirs signum från recept till lagade rätter, fotograferade och utbloggade.

– Jag och Júlía har ett tätt samarbete. För oss båda har hobbyn blivit till heltidssysslor. Jag har ju också fördelen av att kunna svenska och att skriva på två språk. Vi har även gett ut en kokbok om vegorätter som publicerats på Island.

undefined
Tillsammans med systern Júlía har Helga Ragnarsdóttir gett ut en vegansk kokbok som sålt bra på Island.

Emellanåt flyger Helga till Island för att jobba fram ny variationer med Júlía och stärka kontakterna gentemot varumärken och företag.

– Jodå, vi tjänar pengar. Inga astronomiska summor men vi håller oss båda flytande och det är gott nog, säger Helga.

Och även om turerna till Island uppskattas, är hon fast besluten om att alltid återvända till Piteå.

– Jag har inte kunnat hitta en bättre plats att bo på. Här hälsar folk på varandra och har samma kynne som i mina barndomskvarter i Selfoss på Island, säger hon.

HELGA RAGNARSDÓTTIR

Ålder: 30 år.

Bakgrund: Isländska som pluggat, jobbar och bor i Piteå sedan 2017.

Bosatt: I lägenhet på Trastbacken, Furunäset.

Familj: Sambo med Oscar Eriksson från Arjeplog. Övriga familjemedlemmar finns på Island, däribland systern Júlía och tre halvsyskon.

Aktuell: Receptkreatör med bloggsidan Vegoskafferiet.

Favoriträtt: Vegansk tikka masala med stekt naanbröd.

Utbildning: Pluggade till jazzsångerska tre år på Musikhögskolan i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!