Iskall upplevelse kan rädda liv

Isvaksbad ska visa vad som händer vid nedkylning – en livsviktig erfarenhet om olyckan skulle vara framme. PT:s reporter fick lära sig hur man använder isdubbar på rätt sätt.– Alla som är på isarna borde prova, säger badmästaren Jan Öhlund.

Badmästaren Jan Öhlund håller hårt i repet när PT:s reporter Joel Gustafsson hoppar ned i isvaken.

Badmästaren Jan Öhlund håller hårt i repet när PT:s reporter Joel Gustafsson hoppar ned i isvaken.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-03-27 21:16

Högstadieelever har erbjudits möjlighet att bada i tjärnen nedanför Munksunds simhall. Mer än hälften har hoppat i och badmästaren Jan Öhlund uppskattar det stora intresset.

– Det är viktigt att veta vad som händer med kroppen då man hoppar ned i iskallt vatten och tekniken för att ta sig upp, säger han.

Under fredagseftermiddagen öppnades isvaken för allmänheten men när PT besökte simhallen var intresset lika svalt som temperaturen i vattnet.

– Det brukar inte vara så jättestort intresse, men jag tycker att alla som färdas på isen borde komma och pröva. Men det är klart, det är gruvensamt, säger Jan Öhlund.

Hur jobbigt är det?

– Det värsta är att hoppa ned. Vi hade en tjej idag som simmade tolv varv runt vaken i dag.

PT testar

I brist på badare försökte Jan Öhlund övertala undertecknad att hoppa ned i isvaken.

– Jag är lite förkyld, svarar jag.

– Kylan är inga problem. Här har vi ett par skor med stålhätta så det blir lite utmaning.

Tio minuter senare står jag vid isvaken iklädd overall med förmaningstalen i huvudet. Om du ramlar ned i en isvak är det absolut viktigaste att hålla koll på andningen för att inte riskera att svimma.

– Håll dig lugn och fokusera på att ta dig upp ur vaken, säger Veronica Berglund, sjukvårdsansvarig på sjöräddningssällskapet i Piteå.

Farlig nedkylning

Även för den som kan hantera chocken är det livsfarligt att hamna i kallt vatten. Efter tio minuter är händerna stelfrusna, tankeförmågan grumlas. En halvtimme räcker för att bli medvetslös.

– Det blir sämre ju längre du är i vattnet, säger Veronica Berglund.

Under kontrollerade former är det ofarligt och genom att sträcka ut armar och ben vid hoppet försvann inte huvudet i den svarta tjärnen. Väl i vattnet var enda tanken att snabbt ta sig upp..

– Du skötte dig bra. Lugn och trygg och tekniken var ganska bra också, säger Jan Öhlund.

Viktiga isdubbar

Bristerna låg i hanteringen av isdubbarna.

– Du glömde att dra ut dem helt första biten. Då fanns ingen kraft att dra med. Med lite påminnelse drog du ut hela snöret och hackade fast dem. Då blir det ett helt annat tryck att dra med.

Hur många har isdubbar på sig i verkligheten?

– Väldigt få, nästan ingen skulle jag vilja påstå. Det är synd. På sena höstisar och vårisar är det i stort sett hopplöst att ta sig upp utan. Då glider man bara.

Flytunderkläder

Förutom isdubbar rekommenderar Jan Öhlund flytkläder.

– Man överlever mycket längre tid i vattnet, säger han.

Ola Eklund, från Piteå, fanns på plats för att demonstrera sina världsunika thermounderkläder med flytförmåga. Med en tre millimeter tunn väst under vinterkläderna är man i princip osänkbar.

– Nu finns inte nackdelarna med flytoveraller som är tunga och inte andas. Den här väger 190 gram och det räcker för att ta sig upp även om man har skoterkläder på sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om