Tim Linharts engagemang i Piteå har de senaste två åren lett till igloobyggen vid Musikhögskolan och på havsbadet.
I år har Tim Linharts skaparlust tagit honom till Italien.
- Tim var där nere i höstas och rekognoserade, försökte hitta ett läge för bygget, säger Stig Sjölund.
En turistmagnet
Bilfärden från Piteå till Italien och staden Merano tog tre dagar. Byggarna bodde i en skidby på 2 000 meters höjd. Med linbana tog de sig upp till hotellet Grawand på 3 000 meters höjd. För att ta sig till bygget på glaciärens baksida krävdes en slalomtur.En finansiär i USA hjälpte till att förverkliga projektet för Tim Linhart. Boende och uppehälle för samtliga som var med och byggde igloon och isinstrumenten stod Schnalstal-dalen för.
Stig Sjölund berättar att så fort bygget var färdigt blev det en turistmagnet.
- Vi har aldrig haft så mycket mediebevakning som det här året, säger han.
En tysk tv-kanal (som enligt Stig Sjölund har 11 miljoner tittare) gjorde ett reportage om Tim Linharts byggnation.
Is från Piteå
Även lokalbefolkningen och turister visade sitt intresse. Visningar av igloon lockade kring hundra besökare per dag.Under visningarna berättade Tim Linhart att den metertjocka isen som bland annat instrumenten är gjorda av kom från norra Sverige. En del av instrumenten är gjorda av is från Södra hamn i Piteå.
- Första året när vi var på Musikhögskolan gjorde vi trummor som vi också använde ifjol på havsbadet. I år transporterade vi ned dem till Italien i en fryscontainer. Inför användningen putsas de bara upp, berättar Stig Sjölund.
Italienska musiker uppförde konserter med klassisk musik och improvisationer på repertoaren. En konsert drog 160 personer.
Med sig hade Stig Sjölund och Tim Linhart bland annat Linharts fru Birgitta, Enar Johansson från Luleå och Sjölunds sambo som slöt upp sista veckan.