Irriterat bland villaägarna på Strömnäsbacken

När dikena på Strömnäsbacken skulle färdigställas i somras fick villaägarna veta att infarterna inte fick vara mer än sex meter. Många har nu irriterat fått se dem bli upprivna och omgjorda.

Villaområdet Strömnäsbacken är färdigtbyggt och planerat, men sommarens strul med dikena och infarterna irriterar. Regeln om max sex meter breda infarter har aldrig gått fram.

Villaområdet Strömnäsbacken är färdigtbyggt och planerat, men sommarens strul med dikena och infarterna irriterar. Regeln om max sex meter breda infarter har aldrig gått fram.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-09-24 19:00

Det nya villaområdet Strömnäsbacken, som började byggas hösten 2019, står nu helt klart. Och kanske var det det som gjorde att flera villaägare reagerade kraftigt när de tidigare i våras fick ett brev från kommunen om att inga infarter fick vara bredare än sex meter – och att detta måste åtgärdas innan arbetet med att färdigställa dikena i området kunde påbörjas.

– Det är ingen ny regel, det har alltid varit så, men den har kanske inte efterlevts så mycket tidigare, säger gatuchefen Micael Kemi.

undefined
Micael Kemi berättar att sexmetersregeln funnits hela tiden, men att den kanske inte efterlevts så hårt. Nu, när infarterna blir bredare och bredare, agerar kommunen.

Kemi säger att man från kommunens sida upptäckt att det blivit bredare och bredare infarter och att man därför beslutat att åtgärda saken vid om- eller nybyggnation av vägar, som i fallet med Strömnäsbacken.

– Villaägarna har upplysts om det, vi har skickat flera brev och i god tid, det gjordes även vid tomtköpet med bifogad ritning, säger han.

Micael Kemi förklarar att det handlar både om trafiksäkerhet och om vägunderhåll, då dikena behövs både för vattenavrinning och för snöröjningen.

– Sex meter gäller överallt på kommunens del, men man kan i vissa fall få dispens om det finns särskilda skäl och där grön rutt införts ser vi till att göra utfyllnader om det behövs, men normalt är sex meter. Det räcker för ett dubbelgarage till exempel.

undefined
Villaägarna på Strömnäsbacken tycker att avsmalningen av infarterna var onödig då området äntligen började vara färdigt.

På Strömnäsbacken gav breven i stort sett ingen reaktion, trots att kommunen skrev att entreprenören skulle smalna av infarterna om det inte var gjort då dikena skulle åtgärdas och att fastighetsägarna själva skulle få bekosta arbetet med 1 600 kronor plus moms.

En fastighetsägare beställde avsmalning, en gjorde det själv, resten avvaktade. Det slutade med att kommunen under hösten smalnat av samtliga infarter – och beslutat att ta kostnaden för det.

– Jo, vi fattade beslut om det, att ta kostnaden på projektet helt enkelt, och den som beställt arbetet av entreprenören kommer inte att debiteras för det då de andra sluppit betala den här situationen, säger Micael Kemi.

Enligt Kemi har liknande arbeten utförts på andra håll i kommunen också och framöver kommer regeln att efterföljas hårdare, vid all nybyggnation kommer fastighetsägarna till exempel att informeras om regeln innan de byggt och planerat tomten klart.

Så ska ha skett på Strömnäsbacken också, men informationen verkar inte ha gått fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!