Invasiv krabba fångad vid Mjoön

En ovanlig men extremt invasiv krabba har hittats vid Mjoön. Fiskare uppmanas nu rapportera eventuella fynd till Havs- och vattenmyndigheten.

Börje Öberg fann en kinesisk ullhandskrabba när han vittjade nät vid Mjoön. Krabban står på listan för de hundra mest invasiva arterna i ärlden. Havs- och vattenmyndigheten uppmanar allmänheten att rapportera och sedan avliva funna exemplar.

Börje Öberg fann en kinesisk ullhandskrabba när han vittjade nät vid Mjoön. Krabban står på listan för de hundra mest invasiva arterna i ärlden. Havs- och vattenmyndigheten uppmanar allmänheten att rapportera och sedan avliva funna exemplar.

Foto: Simon Olofsson

PITEÅ2019-07-19 21:21

Börje Öberg på Mjoön fick en oroväckande fångst under fredagens fisketur. När han vittjade nät öster om Kaplandsudden fann han en krabba som han aldrig sett. Lite research gjorde gällande att det potentiellt rör sig om en kinesisk ullhandskrabba, en invasiv art som inte hör hemma i Bottenviken.

– Jag har fiskat här sedan 40-talet, och jag har aldrig sett något liknande. Jag har pratat med boende i området som fiskat här hela livet, och ingen annan har heller sett en liknande krabba i trakten tidigare, berättar han.

– Om det är den art vi tror skulle det bli katastof om den får fäste och förökar sig, fortsätter han.

Erland Lettevall, utredare vid enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, bekräftar Börje Öbergs misstankar efter att ha sett PT:s bilder tagna på plats.

– Det råder inget tvivel, det är en kinesisk ullhandskrabba.

Den kinesiska ullhandskrabban är en av de hundra mest invasiva arterna på jorden, och återfinns naturligt i trakterna kring södra Kina och Koreahalvön. Krabborna har genom åren spridit sig via fraktfartyg från Asien till Europa, och i EU klassificeras den som en icke önskvärd art.

– Det innebär att den enligt EU-direktiv skall bekämpas. Arten är väldigt invasiv, och tränger undan andra arter. Den rubbar kraftigt de ekologiska system där den får fäste, säger Erland Lettevall.

Numera har liknande fynd gjorts längs hela Östersjökusten, men arten verkar än så länge inte kunna föröka sig så långt norrut. Erland Lettevall berättar att det är först när man kommer så långt söderut som Tyskland som arten kan föröka sig, vilket beror på den blandning av sötvatten och saltvatten som arten behöver.

– Än så länge finns det inga bevis på att arten kan föröka sig så långt norrut som Bottenviken, så i Piteå kommer fyndet av krabban inte att få någon märkbar effekt, säger Erland Lettevall.

– Det är vår skyldighet som myndighet att försöka få dessa fynd bekräftade, och även att underrätta medlemsländerna i EU om våra fynd. Vi sprider även informationen till allmänheten som vi uppmuntrar skall hjälpa till att agera. Det finns en app för detta som heter Rappen. Man kan också ringa till oss på Havs- och vattenmyndigheten och rapportera sina fynd, säger han.

– Dels vill vi gärna att människor som stöter på denna art rapporterar sina fynd, gärna också med bilder. Dels skall exemplar som fångats avlivas, säger Erland Lettevall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om