Kravet på intyg från förskola eller skola som styrker att barnet inte har varit där infördes under hösten 2008. Intyget har inneburit mer pappersarbete för föräldrar, personal och Försäkringskassan och har varit impopulärt bland många.
- Intyget har varit ett bekymmer för alla och nu vill vi förenkla för kunderna, säger Helén Edström.
När intyget försvinner kommer anmälan gå att göra direkt via nätet och väntetiden på den utbetalda ersättningen kommer att förkortas.
- Vi säger att de ska ha pengarna inom 14 dagar men det kommer säkert att kunna gå ännu snabbare nu, säger Helén Edström.
Antifusk-kampanj
Den ursprungliga anledningen till att intyget infördes berodde på att det vid slumpmässiga kontroller visade sig vara många som anmälde sjukt barn, trots att barnet befann sig på förskola eller skola, medan föräldern jobbade.
- Försäkringskassan ville aldrig ha intyget som var en slags antifusk-kampanj, vi tror att alla i grunden vill göra rätt för sig, säger Helén Edström.
Försäkringskassan har utformat en "antikrångelkatalog" med förslag till regeringen på förändringar som kan underlätta för bland annat föräldrar. Ett exempel är att man som förälder inte ska behöva både anmäla vård av sjukt barn för att sedan skicka in en ansökan.
- Många förstår inte riktigt att en ansökan också behövs. Ett annat exempel är ett förslag om att föräldrapenning ska kunna tas ut under inskolningen, även när föräldrarna lämnar barnet och håller sig i närheten. Nu är kravet att de ska vara med barnen för att få föräldrapenning, säger Helén Edström.