Intresset för teoretiska utbildningar växer
Trenden har vänt. Allt fler nior söker till teoretiska utbildningar på gymnasiet. Preliminära rapporter från intagningskansliet tyder på att Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet är särskilt intressanta.
Ludvig Burman, 9C, Gustav Bergström, 9A, Emelie Laestander, 9B, och Jennifer Wikman, 9C, på Solanderskolan går mot strömmen. Ingen av dem har sökt teknik eller natur.
Foto: Sanna Eriksson
- Generellt ser vi ett ökat sök till teoretiska utbildningar, speciellt till natur och teknik. Bygg, el och energi har också en hel del ansökningar, men trycket på dem är inte lika högt som tidigare, berättar Gisela Kluwetasch, 4-kantens intagningskansli.
Avskräcker
Kluwetasch tror att den tuffa arbetsmarknaden avskräcker.
- Många har märkt att det inte är så lätt att få jobb efter en yrkesutbildning och väljer någonting bredare. Matte och språk ger dessutom extrapoäng till högskolan, säger hon.
Louise Nilsson, Julia Lundholm och Markus Nilsson, som går i 9A på Christinaskolan, har valt Teknikprogrammet.
- Jag tänkte först välja natur, men då måste man plugga till matte E och det känns för jobbigt. Teknik kräver inte lika mycket, säger Louise, som gärna vill bli arkitekt.
- Det är nyskapande och jag gillar att rita. Men jag har inte funderat på vilka högskoleutbildningar som kan vara intressanta, det är tre år kvar dit, säger hon.
Louise Nilsson lockades aldrig av att söka en praktisk utbildning, men det gjorde hennes klasskamrat Julia Lundholm.
- Jag funderade på frisör, men Teknikprogrammet är en bättre och bredare utbildning, säger Julia.
Yrkesutbildning
Markus Nilsson är inne på samma linje.
- Teknikprogrammet är brett och inriktningen mot design låter rolig. Om man vill ha ett bra jobb måste man nog läsa vidare efter gymnasiet.
Att teoretiska linjer är bredare än praktiska står nog klart, men för dem som vet vad de vill jobba med kan en yrkesutbildning fungera minst lika bra.
Emelie Laestander och Jennifer Wikman, 9B respektive 9C på Solanderskolan, vill jobba med barn och har valt Barn- och fritidsprogrammet.
- Det kan inte bli tråkigt, barn är alltid roliga. Helst vill jag jobba med barn som har det svårt, berättar Emelie.
För att få jobb kan det krävas vidareutbildning till förskollärare, och det är de inte främmande för.
Ludvig Burman, 9C, är osäker på vad han vill jobba med och valde därför en teoretisk linje.
- Samhällsvetenskapsprogrammet är bra om man, som jag, vill läsa vidare. Jag är ganska säker på att komma in, men ska försöka höja betygen i engelska, svenska och spanska. Vi har pratat ganska mycket om gymnasievalet och jag tror att det krävs högre utbildning i dag än förut för att få jobb, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!