Tidigare lämnade privatpersoner in invasiva växter som "smått brännbart" på rampen. Men i dag finns en tydligt uppmärkt skylt och en speciell behållare/container uppställd på rampen. Detta så att inte fröer ska spridas.
– Där kan privatpersoner lämna in sina invasiva växter som de hittat hemma i den egna trädgården och samlat in, säger Tomas Gustavsson som märkt av ett massivt ökat intresse.
– Det här med invasiva växter är något som har exploderat den senaste tiden ute i samhället. Man pratar mycket om frågan och om hur man ska ta hand om växterna på rätt sätt, för de finns ju litegrann överallt.
Och att Piteåborna är engagerade märks tydligt.
– Förra året fick vi in 12,6 ton. Det är otroligt bra om man tänker sig att man plockar ihop lite växter hemma och lägger i sopsäckar, det väger inte så mycket. Ändå har Piteåborna lyckats samla in så här mycket. Sedan är de även duktiga på att förpacka växterna i dubbla sopsäckar, säger Tomas Gustavsson.
Pireva och Bredviksbergets återvinningscentral har en handlingsplan för hur man jobbar med invasiva växter på anläggningen.
– Normalt sett så ska mycket av brännbart avfall förbehandlas och krossas i en maskin, innan det går vidare till värmeverket i Boden där det eldas upp. Men när det gäller de invasiva växterna så skulle det inte gå att ta den omvägen för då skulle de spridas i naturen. Utan de går direkt från rampen till värmeverket, säger Tomas Gustavsson.
Pireva har haft informationsmöten med länsstyrelsen i frågan och följer med intresse hur andra kommuner agerar.
– Men sedan är inte invasiva arter som växer ute i samhället, vid vägar eller på ängar Pirevas ansvar utan det är Piteå kommun som ansvarar för det, säger Tomas Gustavsson.
Den invasiva växten jättebalsamin får man exempelvis enligt lag inte ha på sin mark. Ändå har de växt de i stora bestånd på flera platser i kommunen. Bland annat inne på Bredviksbergets avfallsanläggning.
Hur går det med arbetet att bekämpa det beståndet?
– Där jobbar vi efter en intern handlingsplan som vi tagit fram. Vi har ett uppstartsmöte på våren och sedan åker vi runt på anläggningen och gör en inventering. Sedan när sommaren börjar komma, då jobbar dels den ordinarie personalen, dels feriejobbarna med insatser på de olika ställena, säger Tomas Gustavsson.