Internetdroger utbrett bland Piteås unga

Två ungdomar dog i Gällivare i helgen. Förmodligen på grund av droger. Det kunde lika gärna ha hänt i Piteå. Så kallade internetdroger är utbrett i kommunen och polisen för en ständig kamp för att motverka problemet.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-04-22 06:00
- Piteå är som alla andra kommuner. Det finns flera exempel på ungdomar som tvingats söka läkarvård. Dels på grund av att de börjat må psykiskt dåligt av drogerna, men också för att de fått problem med andningsvägarna eller andra fysiska besvär. Turligt nog har de klarat sig, säger polisinspektör Jonas Sköld vid Piteåpolisen.
Droger som hasch och amfetamin är inget nytt i Piteå, men nätdrogernas intåg på marknaden har förvärrat problemen. En del nätdroger, som spice, är fortfarande tillåtna i Sverige. Att klassa preparat som narkotika, alternativt hälsofarliga, tar tid.
Liberal syn
- Man önskar ju att det skulle gå fortare att förbjuda dem. Det är så oerhört lätt att beställa den här typen av droger och många som testar av nyfikenhet är väldigt unga. Jag upplever att många unga har en ganska liberal syn på droger i dag, säger Jonas Sköld.
Varifrån tror du att den här liberalare drogsynen kommer?
- Nyfikenhet parat med tillgänglighet, men det är svårt att svara generellt. Kanske mår unga sämre i dag och försöker självmedicinera för att må bättre.
Det verkar vara ganska farliga preparat. Flera unga människor har dött de senaste två åren.
- Det är förenat med stora risker. Ofta blandas preparaten med alkohol vilket ökar riskerna ännu mer.
Hur många ungdomar i Piteå
befinner sig i farozonen?
- Svårt att veta, men det finns en grupp ungdomar med stora problem. Vårt primära mål är att förhindra nyrekryteringen bland gruppen 15-25 år. Vi är några poliser som jobbar offensivt med operativa åtgärder för att störa missbruket och hanteringen, säger Jonas Sköld.
Polisen jobbar också förebyggande och har satsat på ett förbättrat samarbete med de sociala myndigheterna. Även samverkan med lärare och andra vuxna som jobbar med ungdomar har ökat. Givetvis är det viktigt att föräldrarna förstår allvaret också.
Finns det något hopp om att
vinna kriget mot drogerna?
- Det är svårarbetat och ett stort problem. I grunden är ju droger ett internationellt problem förknippat med mycket stora pengar. Det har inte direkt blivit lättare med internetdroger som ibland är legala alldeles för länge, säger Jonas Sköld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om