- De flesta anmälningarna som kommer in handlar om bedrägerier, folk som betalat med kort över internet och sedan aldrig fått någon vara hem till sig.
Svårare utreda
På brottsförebyggande rådets hemsida står att läsa att internetbrott ofta är svårare att utreda, både tekniskt och juridiskt. Något som Johanssom håller med om. För det kommer också in anmälningar om fall av ofredande, kränkningar och hot.- Här har lagstiftningen inte hängt med. För att vi ska kunna gå in och söka på en IP-adress måste det befarade straffet vara fängelse, vilket då handlar om ett väldigt grovt brott.
Det räcker heller inte med att bara ha IP-adressen till datorn, man måste även veta vem som suttit bakom tangenterna. Ofta vet dock den som anmäler vem det är som stått för handlingen på andra sidan anslutningen. Det är inte sällan att det som sker på internet hör ihop med någonting som hänt på stan eller på skolan.
- Om det går att härleda till en person och det finns fruktan att det kan gå vidare, skickas ärendet till åklagarmyndigheterna. Några siffror på anmälningar eller hur många som gått vidare till åklagare, har dock inte Lars-Göran Johansson.
Tänka sig för
Om man tycker något om någon, kan det vara lätt att skriva iväg någonting som inte är så genomtänkt. Det är också svårt att veta om det till exempel är ett skämt, för på internet finns inte tillgång till kroppsspråk som berättar väldigt mycket om hur en männi-ska menar det han säger. Det kan tyvärr inte världens alla smileys ersätta.- Så tänk er för, skriv inte sådant du inte skulle säga till personen om du träffade denne öga mot öga, är Lars-Göran Johansson, slutgiltiga råd när det gäller uppträdande på internet.