Högsäsong för fisketillsyn längs Norrbottenskusten

Just nu pågår en intensiv fisketillsyn av vattnet längs Norrbottenskusten. Nyligen gjordes beslag av olagliga fiskenät i centrala Piteå skärgård.

En av laxarna som hade fastnat i de olagliga näten i Kalix skärgård vägde uppemot tolv kilo.

En av laxarna som hade fastnat i de olagliga näten i Kalix skärgård vägde uppemot tolv kilo.

Foto: Länsstyrelsen

Piteå2021-05-29 11:00

2006 började en ny lag att gälla som gör det olagligt att fiska med nät på vatten som är grundare än tre meter enligt sjökortet. Förbudet gäller från islossningen på våren och fram till 10 juni. På hösten gäller förbudet från 1 oktober till 31 december. Anledningen till förbudet är att skydda den hotade havsöringen.

undefined
Länsstyrelsen bedriver just nu en intensiv fisketillsyn längs Norrbottenskusten.

Just nu är det högsäsong för fisketillsynen som görs längs hela Norrbottenskusten. Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent, berättar att personal från länsstyrelsen kan ligga ute i dagar i en större båt och att spaning på grundare vatten görs från en gummibåt. Länsstyrelsen har här ett nära samarbete med kustbevakningen där man tipsar varandra och delar planer över pågående verksamhet.

För en tid sedan fick man in tips om att olagligt fiske pågick i Piteå skärgård.

undefined
Någonstans i centrala Piteå skärgård gjordes nyligen två beslag av olagliga fiskenät. (Arkivbild)

– Vi gjorde två beslag i Piteå där varje beslag innehöll flera nät, säger Dan Blomkvist.

Var exakt gjordes beslaget?

– Det vill jag inte gå in på men jag kan säga att det var i centrala Piteå skärgård vid en vik dit vårlekande fiskar kommer.

Vad var fiskarna ute efter?

– Vi tror att det var abborre i det här fallet, säger Dan Blomkvist och tillägger att det här med nät och vilka fiskar som fastnar är en snårig historia.

undefined
Det enskilt längsta nätet som beslagtogs i Kalix skärgård var 300 meter långt.

– Näten fångar oselektivt. Om näten läggs i ett område där havsöring finns så riskerar den såklart att fastna.

I dagarna gjordes ett större beslag av olagliga nät i Kalix. Enligt Dan Blomkvist råder det i det fallet inga tvivel om att man var ute efter större fisk.

— Detta är utan tvekan ett riktat fiske efter lax och storvuxen havsöring. Näten var mellan fyra och fem meter djupa med stora maskor och det enskilt längsta nätet var närmare 300 meter långt och så ser inga siknät ut.

undefined
En av laxarna som hade fastnat i de olagliga näten i Kalix skärgård vägde uppemot tolv kilo.

Två stora laxar, en vägde uppemot tolv kilo, lösgjordes och återutsattes i vattnet men sannolikheten för att de ska överleva bedömdes inte vara stor.

— De här storvuxna och tidigt vandrande laxarna är viktiga avelsfiskar men det är tyvärr inte troligt att dessa individer kommer att överleva fram till leken trots att de blev återutsatta, säger Blomkvist.

undefined
Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent, säger att fiskebestånden ökat efter att 3-metersregeln infördes 2006.

Dan Blomkvist har efter att förbudet infördes 2006 sett en klar ökning i förekomsten av havsöring men även kustharren.

– I början kom det mycket kritik mot förbudet men med tiden har alltfler börjat tycka det är bra och att det finns mer fisk nu. Yrkesfiskarna har bland annat sett att siken ökat i antal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!