72-årige Margareta Tjernberg driver Mattesbäcken eko, grönt- och turism och just nu i värsta skördetiden har hon fått ett smärtsamt nageltrång. Till sist blev det så outhärdligt att hon åkte till PÄS för att få hjälp, men skickades vidare till sin vårdcentral, Cederkliniken. Dit kom hon i god tid och anmälde sig efter instruktioner från reception på datorn till lättakuten.
– Jag skrev in i en ruta att jag hade nageltrång i vänster pekfinger och datorn sa att jag hade plats nummer tre. Så jag väntade och väntade, och efter att jag suttit där en timme och väldigt många hade gått före mig fick jag tag i en sjuksköterska och frågade varför jag inte fick komma in. Då sa hon att de inte tar emot mig och att jag får boka tid istället, säger Margareta Tjernberg.
I receptionen fanns heller ingen som kunde hjälpa till med att boka en tid och det var då Margareta förstod att resan på fem mil in till Piteå, timmarna på akuten och vårcentralen var helt bortslösade, och det i en tid när de har så mycket att göra med skörden inför försäljningen på helgens Skärgårdsfest.
– Det var som att luften gick ur mig när jag insåg hur många timmar jag suttit till ingen nytta. Jag blev så arg, jag var arg hela kvällen och jag är arg än idag, säger Margareta Tjernberg.
Under tisdagen fick hon istället hjälp av en bekant som tidigare jobbat inom vården som visat hur man kan försöka torka ut nageltrånget över natten med kompresser och sprit. Men Margareta är också lite orolig för att det ska bli infekterat.
– Jag väntar väl och ser. Men jag tänker nästan att jag får operera det själv med morakniv, jag är inte så sjåpig av mig, säger Margareta Tjernberg.
Petter Tuorda är verksamhetschef på Cederkliniken och berättar att både personal och patienter i det stora hela är nöjda med systemet och att det lett till minskad belastning och korta väntetider.
– Det är väldigt goda resultat. Bristen kan vara att om man förväntar sig att få hjälp men har någonting som bedöms falla utanför möjligheterna för Lättakuten så kan man bli besviken, säger Petter Tuorda.
Han kan inte kommentera det enskilda fallet men säger att man gör bedömningar av hur lång tid varje patient kommer att ta och om det är någonting som tar för lång tid så ska patienten istället erbjudas tid.
– Ifall det är så att man bedömt att nageltrånget kommer att ta för lång tid så kan det vara ett korrekt agerande att be henne att boka en tid istället. Om hon är missnöjd så kan hon gärna kontakta mig när jag är tillbaka från semestern så ska jag självklart lyssna och ta till mig, säger Petter Tuorda.