Flera Piteåbor, vårdpersonal och företrädare för organisationer som jobbar för ökad tillgänglighet, vittnar om att det blivit svårare att få parkeringstillstånd. Rebecka Granström, enhetschef för trafik och bygg på Piteå kommun, hävdar bestämt att inget förändrats de senaste åren.
– Lagen är densamma, våra rutiner och arbetssätt har inte ändrats och vi har inte heller bytt personal. Vi tillämpar regelverket på samma sätt som tidigare, säger hon.
Är trycket stort på Piteås handikapplatser?
– Nej. Vi har inventerat användandet och konstaterat att beläggningen ligger på elva procent.
Det lät lågt?
– Vi har platser så det räcker. I Piteå är cirka 4,5 procent av totala antalet p-platser handikapplatser, vilket är ungefär vad det bör vara. Vi har dock en utmaning i att hitta lämpliga platser för den här typen av parkeringar då dessa bör ligga nära besöksmålet. Piteå är byggt på en kulle och marken lutar så det är inte helt lätt.
Rebecka Granström förklarar att den bilförare som ska lasta en person med rullstol har rätt att stanna på en handikapplats för att göra. Varken föraren eller den medföljande behöver ha ett p-tillstånd för rörelsehindrade för det.
– Så får man absolut göra. Däremot är det inte okej att stanna på en handikappruta för att ens barn ska in på affären för att köpa lösgodis.
Om det finns gott om platser och beläggningen är låg kanske kommunen kan bli mer generös i att bevilja tillstånd?
– Nej det kan vi inte bli. Det finns tydliga regler och vi måste förhålla oss till lagkraven. Det är viktigt att de p-platser vi har ska räcka till de som verkligen behöver dem så vi kommer att fortsätta med samma tillämpning som vi har idag.
Kostar det något för kommunen att bevilja parkeringstillstånd?
– Nej det gör det inte.
Hur kan man förklara att en person som haft tillstånd i 16 år plötsligt får avslag på en förnyelseansökan?
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet men jag kan säga att om en person haft tillstånd och sedan inte får det så är det något i informationen som ändrats.
Rebecka Granström betonar att det är betydligt svårare att få handikapptillstånd som medföljande än som förare.
– Som medföljande ska man förutom en fysisk nedsättning även ha en kognitiv nedsättning som gör att personen kräver ständig tillsyn.