Inte helt fritt fram för drönare

Den första augusti slopas kravet på tillstånd för att få flyga drönare, men det krävs fortfarande ett tillstånd för att få sprida sitt inhämtade material.

Nya regler. Från och med den första augusti är drönare ett undantag i kameraövervakningslagen.

Nya regler. Från och med den första augusti är drönare ett undantag i kameraövervakningslagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Piteå2017-08-01 19:09

Fram till den första augusti omfattades drönarflygning av kameraövervakningslagen. Det innebar att man var tvungen att söka om tillstånd hos länsstyrelsen för att få flyga en drönare med kamera. Nu görs ett undantag för drönare, från den första augusti får man flyga sin drönare utan att ansöka om något tillstånd.

–Politiker gjorde en snabbutredning där man beslutade att drönare inte skulle ingå i kameraövervakningslagen. Man ville inte hindra nya växande företag och en ny bransch, samt att många som använder drönare inte använder dem för övervakning, säger Malin Ricknäs, jurist på datainspektionen.

Trots detta så finns det en rad olika regler som man måste följa, och en del tillstånd att ansöka om du ska använda din drönare kommersiellt eller om man vill sprida sitt material.

– I dag måste man ansöka om tillstånd för att använda sin drönare i kommersiellt bruk, men vi har nu skickat in en remiss där vi vill ändra på det. Vi vill att man ska behöva skicka in en ansökan om man använder en drönare som väger över 7 kilo, men inte för det kommersiella bruket. Och vi räknar med att förslaget kommer att gå igenom i september, berättar Rémi Vesvre som är projektledare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen vill genom sin remiss underlätta drönaranvändandet för företag och privatpersoner.

– Det är väldigt många som vill flyga drönare idag, och därför är det dags för oss att uppdatera våra regler, säger Rémi Vesvre.

Bortsett från Datainspektionen och Transportstyrelsen så finns det fler instanser att gå igenom man vill publicera sitt material. Om man har gjort flygbilder och vill publicera dem i någon form av media så måste man söka om tillstånd hos Lantmäteriet enligt lagen om skydd för geografisk information. Man får flyga med drönare på max 120 meters höjd och med ett avstånd på 500 meter. Det finns en rad olika områden som man inte får flyga över, samt fotografera. Exempel på dessa kan vara fängelse, kärnkraftverk och flygplats.

Men reglerna som tillträdde i kraft den första augusti kommer att försvinna nästa år.

– Reglerna kommer att gälla fram till maj 2018. Då kommer EU-förordningen att träda i kraft och reglerna kommer att göras om, men hur det kommer att se ut då är svårt att svara på nu, säger Malin Ricknäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!