Inte en mås i sikte

Det är tyst vid Ringiusviken. Inga skränande skrattmåsar förstör lugnet. För tillfället. ”Pickningen av nästan 400 ägg lyckades, men vi måste hålla koll”, säger Christer Jonsson, skyddsjaktledare.

Therese Bergdahl, Piteå kommun och  Christer Jonsson, skyddsjaktledare, njuter av tystnaden vid Ringiusviken. Sista årets åtgärder har gett resultat och måsarna är borta.

Therese Bergdahl, Piteå kommun och Christer Jonsson, skyddsjaktledare, njuter av tystnaden vid Ringiusviken. Sista årets åtgärder har gett resultat och måsarna är borta.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-05-15 18:30

Skrattmåsarna var ett säkert vårtecken vid viken men de alltför många fåglarna orsakade mer problem än nöje med hög ljudnivå och nedsmutsning med bajs.

I många år har fåglarna varit ett problem för boende kring viken. Piteå kommun gjorde ljudmätningar och dessa visade att ljudet var en stor olägenhet. Både natt som dag.

Åtgärder sattes in. I ett försök att hindra fåglarna att använda husnockarna som landningsbana fick det som ville spikar på taket och i vattnet sattes drakar och lockfåglar ut, men skrattmåsarna brydde sig inte.

Till slut beviljades skyddsjakt under tre år. Och nu, det tredje året har åtgärderna gett resultat.

– Jag tror knappt det är sant, så tyst och lugnt det är, säger Therese Bergdahl, vid Piteå kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

Ansvarig är Christer Jonsson, skyddsjaktledare.

– Första året tog vi nog lite för lätt på uppgiften. Jag trodde hagelvapen skulle fungera, men det gjorde det inte, säger Jonsson.

Andra året använde man sig av finkalibrigt kulvapen med Sub-sonic ammunition.

– Vi pickade och förstörde närmare 400 ägg plus att vi tog bort äldre häckande honor så de inte hann ta fram ungar. Det har gjort att det är rena idyllen här denna vår.

Men än går det inte att andas ut. Christer Jonsson var i viken i påskas och då var det ett 30-tal skrattmåsar vid strandkanten.

– Jaha, tänkte jag, nu blir det jakt i vår också men de lämnade och nu är det för sent för häckning i år.

Jonsson har koll på viken och åker ut och sätter sig och spanar då och då.

– Fåglarna kan återkomma, det gäller att ha koll. Häckningsbiotopen finns kvar och det är ett perfekt område med häckningstuvor. Men det krävs att en helt ny koloni hittar hit för att problemet ska uppstå igen.

Therese Bergdahl är nöjd. Men helst skulle kommunen velat höja vattennivån i viken för att bli av med skrattmåsarna för gott.

– Nu måste vi ha en beredskap för år som kommer. Vi fick avslag på vår ansökan till länsstyrelsen om att få höja vattennivån så att häckningstuvorna försvinner. Det avslaget har vi överklagat och det ska nu tas upp i Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelsen höll med kommunen om att de många måsarna utgjorde en risk för människors hälsa, men att det inte var ett överskuggande allmänt intresse.

Bergdahl har haft mycket kontakter med boende i området.

– Ja främst är det dom som bor närmast viken som blivit störda. Det känns skönt nu när det är så tyst och lugnt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om