Intar Framnäs för att hårdplugga svenska

Den årliga traditionen med samarbetet mellan Föreningen Norden i Piteå, Framnäs Folkhögskola och Pohjola Norden infinner sig även i år. För 39 studenter väntar nu en tiodagars kurs i svenska med späckat schema.

Lunchen intas tillsammans av både lärare och ungdomar i restaurangen på Framnäs.

Lunchen intas tillsammans av både lärare och ungdomar i restaurangen på Framnäs.

Foto: Carolina Bengtsson

PITEÅ2019-07-30 17:54

Föreningen Norden har funnits i Sverige i hundra år och i Piteå har man för över femtionde gången dragit igång sin språk- och kulturkurs i svenska. Till Framnäs Folkhögskola anlände i söndags ungdomar från Finland och Island samt en student från Piteå med sina rötter i Afghanistan. Ungdomarna får möjlighet att komma hit genom bidrag från Föreningen Norden i de olika länderna samt stipendier.

39 studenter har delats in i olika grupper baserat på kunskapsnivå och tre lärare bördiga från Piteå står för undervisningen under dagtid. En av dem är Magdalena Andersson som är svensklärare på Strömbackaskolan.

– Många av de som är här tycker själva att de förstår språket, men vill bli duktigare på att prata, säger hon.

Tre ungdomar med olika förutsättningar för svenska språket är Jenný Geirdal Kjartansdóttir från Piteås vänort Grindavik på Island, Leevi Silanen från Lahtis i Finland och Liisa Timonen från Helsingfors. De är alla här med beslutsamheten om att bli bättre på språket men också för att få lära känna nya människor. Jenný Geirdal Kjartansdóttir, 17 år, är enda studenten från Island och har aldrig studerat svenska innan.

– Det är första gången jag är i Sverige, det kändes väldigt spännande att åka hit, säger hon.

Liisa Timonen, 18 år, fick möjligheten att åka på kursen då hennes lärare fick nys om att Liisa funderar på framtida studier i Sverige.

– På vägen hit i bussen var det väldigt tyst eftersom det inte var många som kände varandra, men nu börjar det bli bättre. Jag ser verkligen fram emot att få lära känna fler människor.

– Jag är intresserad av den svenska historian och de olika byggnaderna som finns här, säger Leevi Silanen, 17 år.

För att få större möjlighet att etablera sig i den svenska kulturen och språket har Föreningen Norden i Piteå sett till att olika aktiviteter anordnas under tiden ungdomarna är här.

– I eftermiddag ska ungdomarna få åka till Swensbylijda på kulturtisdag där de ska ställa frågor och i morgon ska de redovisa vad de fått lära sig, berättar Gunhild Östling, ordförande Föreningen Norden i Piteå.

På schemat under veckan utöver undervisningen i klassrummen finns också aktiviteter som danslektioner, rap-konserter och umgänge med piteungdomar uppskrivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!