Inspirationsdag på Acusticum
Det både skrattades, antecknades och nickades tankfullt bland deltagarna när Mötesplats Upplevelseindustrin Piteå i går anordnade en inspirationsdag på Acusticum. Föreläsare från bland annat Svenska Rallyt, Sveriges Radio och Rockparty fanns på plats för att så kreativitetsfrön.
Andreas Johansson komponerade ljuv musik genom att slå på de fyra trummorna på olika sätt.
Foto: Gunnar Westergren
- Man behöver inte stirra sig blind på att arrangera mega-stora saker från början, utan det viktigaste är en långsiktig strategi och ett lokalt engagemang, förklarar Sofia Angel från Turismens utredningsinstitut.
Den lilla musikföreningen
Och en av de andra föreläsarna började just i liten skala med en ideell rockförening som sedan växte sig större och större. Per Alexandersson, en av grundarna till Hultsfredsfestivalen, berättar att när föreningen startade så var inte grundtanken att bli en av landets största musikfester.
- Vi gjorde det mest som en kul grej och för att vi ville hänga med våra favoritartister, säger han. Det fanns inga festivaltraditioner i Sverige på 80-talet, så vi fick mycket uppmärksamhet i media och intresset blev enormt.
Trots att festivalen har dragits med ekonomiska svackor genom åren så är det inget fel på engagemanget. Per Alexandersson berättar om den gången när banken bara erbjöd ett lån på tio tusen, trots att föreningen låg betydligt mer back än så.
- Alla som var involverade i Rockparty gick till banken och lånade tio tusen kronor var istället, så det löste sig ändå.
Interaktiv musikmaskin
En viktig del inom upplevelseindustrin är att skapa trivsel och det hade arrangören tagit tillvara på i pauserna mellan föredragen. Levande musik, smågodis och möjligheten att förkovra sig i den svenska upplevelseindustrins framväxt genom utställningen Upplevelseindustrin/kapitel ett var bara några saker som deltagarna erbjöds, eller så kunde man testa Playmate, en musikmaskin från Piteföretaget Interactive Institute.
- Alla kan spela på den med enkla medel, berättar Stefan Lindberg som ligger bakom prototypen. Varje trumma är ett instrument och slår du till exempel löst på den svarar spelet med låg och långsam musik.
- Det här med upplevelser har blivit allt viktigare. Det är sådant som känns väldigt givet i dag, men som man inte har tänkt lika mycket på innan, fortsätter han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!