- Vi satt och pratade i telefon, han på jobbet och jag hemma. Så kom vi in på bröllop. Då säger han: ska vi inte ta och gifta oss?
Klänningen var fort införskaffad. Det blev en vit lång klänning med drapering, släp och mycket pärlor och glitter, berättar Anna-Karin Nilsson. Det lutar också åt slöja och tiara i kyrkan. Buketten blir troligen en droppformad kreation med rosor och murgröna.
Efter vigseln i Hortlax kyrka väntar fest i Hemmingsmark IF:s klubblokal Hifton. Där ska det dukas fint med rosblad, vackra stenar och ljus.
-Jag vill ha det ganska enkelt, och så får det inte bli alltför dyrt, säger Anna-Karin Nilsson som ändå räknar med kostnader uppåt 30 000 kronor för hela kalaset.
Släkt och vänner kommer att sättas i arbete med dukning och matlagning. Förrätt, två varmrätter, tårta och kaffe ska det bli.
- Till huvudrätt lutar det åt någon stek med älgkött och lax med ädelost, berättar Anna-Karin Nilsson.
Anna Ekström driver Sinnenas ateljé som bland annat ordnar med brudbuketter och dukningar inför bröllop. Hon märker att folk påverkas mycket av de bröllopsideal som presenteras i tidningar och på tv. Hon tror också att blivande brudpar i dag är mera medvetna än förr.
- Måga vet precis vad de vill ha, säger Anna Ekström.
Att det även går mode i brudbuketter råder ingen tvekan om. I år är det pastellfärger, limefärgat och vitt som gäller, enligt Anna Ekström.
- Är man lite äldre kan man vilja ha en mer traditionell bukett med röda rosor, säger hon.
Callor har på senare år blivit populära i brudbuketten. Liksom nejlikor.
- Fast i bröllopssammanhang föredrar vi att kalla dem jalikor, upplyser Anna Ekström.
Ett blivande brudpar måste också bestämma bukettens form.
- Det har varit mycket små runda buketter och det verkar hålla i sig, säger Anna Ekström.