Inspektören: "Vi har ett par verksamheter under lupp"

Restauranger i Piteå gör vad de kan för att följa riktlinjerna – men gästerna lyssnar inte. "Ska vi ha kvar våra restauranger måste vi hjälpa dem", säger livsmedelsinspektören Tommy Nordsvahn.

Restaurangerna i Piteå är bra på att sätta avspärrningar och visa hur gästerna ska bete sig. Men alla gäster följer inte riktlinjerna. (Bilden är inte tagen i Piteå)

Restaurangerna i Piteå är bra på att sätta avspärrningar och visa hur gästerna ska bete sig. Men alla gäster följer inte riktlinjerna. (Bilden är inte tagen i Piteå)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Piteå2020-05-12 18:00

Piteå kommun har gjort ett 30-tal inspektioner av restauranger och kaféer de senaste veckorna för att se att direktiven för minskad smittspridning av covid-19 följs. Dessutom har Tommy Nordsvahn och hans kollegor tät dialog med verksamhetsutövare runt om i stan utan att nödvändigtvis föra protokoll vid varje tillfälle.

– Generellt är verksamheterna i Piteå väldigt duktiga. De var snabba på att införa särskilda rutiner och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De flesta har satt upp plexiglas vid kassan, man har märkt upp avstånd på golven, spärrat av bord och möblerat om. Problemet ligger inte där.

Ligger problemet hos gästerna?

– Ja. Det stora problemet är att kunderna inte hörsammar eller tar det på allvar. Det är många verksamheter som upplever att de får en dålig attityd när de säger till och folk glömmer bort.

Ska restaurangerna överleva måste gästerna göra sitt.

– Det är många verksamheter som har det riktigt kämpigt. Vår målsättning är inte att driva verksamheter i konkurs utan vi vill naturligtvis vara där som ett stöd. Men till syvende och sist så är riktlinjerna vad vi har att gå på och om man inte kan få kunderna att lyssna så måste vi rapportera det vidare. Då är det upp till Smittskyddsläkaren att ta ett beslut.

Ett par verksamheter har fått kritik och uppföljande kontroller kommer att ske.

– Vi har ett par verksamheter under lupp och som vi har en bra dialog med. Vi hoppas att det ska bli bättre och vi kommer att följa upp det här. 

Kaféer har folk dagen runt medan restauranger ofta har en topp vid lunch. Tommy Nordsvahn konstaterar att markeringar och plexiglas inte räcker utan att man aktivt måste påminna sina gäster – men han medger att det är en svår balansgång.

– Vi vill inte att det här ska bli löjligt. När folk tycker att det blir löjligt, det är då man börjar skita i det. Om det kommer ett gäng från samma jobb som har suttit i samma fikarum och i samma bil, då är huvudsaken att man håller avstånd till nästa sällskap. Det är inte okej att slå sig ned med ett annat sällskap.

Kommunen följer upp många tips och många rapporterar att restauranger har fler än 50 personer.

– Restauranger får fortfarande ha 500 personer om du kan ha det utan att det uppstår trängsel. En liten restaurang kan inte tänka att man rymmer full sittning, säger Tommy Nordsvahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!