Insekter på matbordet för klimatets skull

Småkryp till middag. Det ser riksdagsledamoten Hannah Bergstedt (S) som ett sätt att minska klimatpåverkan och att skapa fler arbetstillfällen. Hon tar upp frågan om insekter som mat och huruvida det av klimatskäl kan bli en del av det svenska matbordet.

Med tanke på framtidens klimatansvar och arbetstillfällen tar riksdagsledamot Hannah Bergstedt (S) upp frågan om insekter som mat.?

Med tanke på framtidens klimatansvar och arbetstillfällen tar riksdagsledamot Hannah Bergstedt (S) upp frågan om insekter som mat.?

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-06-18 10:44

Frågan är större än att se efter om vi kan äta insekter som mat, förklarar hon. Det handlar om hållbarhet, om framtidens klimatansvar och om arbetstillfällen.

– Det är ingen konstig eller lustig fråga. Jag vill att Sverige ska ligga i framkant i klimatfrågan och jag vill att vi ska ligga i framkant när det kommer till arbetstillfällen, säger riksdagsledamot Hannah Bergstedt (S).

Näringsrika

Hon framhåller att tidsskriften Forskning och framsteg skriver att minst 1 400 insektsarter används till föda, att de är näringsrika och om insekterna torkas kan proteininnehållet uppgå till 60 procent av totalvikten. Det jämförs med en vanlig biff som har ett proteininnehåll på cirka 22 procent och en insektsodling uppges ha miljömässiga fördelar.

Hon framhåller också att insekter inte behöver mycket plats, att de inte har något emot att ha det trångt jämfört med kor, grisar och fjäderfä.

Förutsättningar

Hannah Bergstedt är intresserad av att se hur förutsättningarna ser ut för att ta fram en insektsodling i Sverige och hur människor ställer sig till det.

– Om vi inte har de rätta förutsättningar för att producera kanske vi har möjlighet att jobba med teknikutveckling istället och även om det inte blir en hit i Sverige så har vi exportmöjligheter. Jag säger inte att det löser klimatfrågan eller arbetsfrågan, det handlar om att regeringen ska våga lyfta blicken och se vad det är vi kan göra.

Insekter på menyn

För den som tycker att det låter äckligt att äta småkryp påpekar hon att det faktiskt är 80 procent av världens stater som har insekter på menyn. Det finns en del svenska mattraditioner som i andra länder uppfattas som konstiga.

– Vi suger på en asätare när vi äter kräftor och vi äter fermenterad fisk. I andra länder tycker de att det är jättekonstigt men för oss är det en självklarhet.

Den svenska matkulturen förändras ständigt, förklarar hon, och att det är det som är trendigt, vad vi har tillgång till och det vi har kunskap om, som påverkar vad det är vi stoppar i oss.

Skulle testa

– Om Melker Andersson börjar servera gräshoppor så är jag säker på att vi kommer att svälja det med hull och hår. Om stjärnkockarna börjar att tillaga insekter så kommer vi att hitta det i frysdisken också.

Vill du äta småkryp till middag?

– Jag skulle absolut testa för jag är väldigt nyfiken av mig, men jag har ingen kunskap om hur jag skulle tillaga det.

Men det är nog inte fort gjort, tror hon.

– Jag tror inte att vi kommer att se larver eller gräshoppor på nästa midsommartallrik, men kanske i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!