Förra veckan ordnade Piteå science park tillsammans med flera företag och organisationer på orten en insamling till flyktingförläggningen. Bakgrunden är studiebesöket som Helena Karlberg, vd på Piteå science park, gjorde på Pite havsbad under Näringslivsgalan. Då informerade Lena Olofsson, platsansvarig för Migrationsverkets asylboende, om flyktingförläggningen och sa att de behövde hjälp att samla in sagoböcker till barnen. Det tog Helena Karlberg fasta på.
– Det måste vi kunna hjälpa till med och vart kan man göra det bättre än på ett universitet eller en skola. Piteå science park ska jobba i gränslandet mellan näringsliv, akademi och samhälle. Vi kan få samhället att göra något gott och företagen och studenterna på plats kan hjälpas åt, säger hon.
Sagt och gjort. Insamlingen anordnades och många engagerade sig. Det var främst sagoböcker som efterfrågades och flera hundra barnböcker skänktes, men även många spel, pulkor, skidor och pjäxor.
– Det var roligt, det kom folk hela dagen. Det var verkligen så att Piteborna slöt upp och bidrog och nu är det roligt att se att det kommer till användning, säger Helena Karlberg.
Rädda barnen i Piteå erbjuder varje vecka en samlingspunkt för barnen som heter ”En barnvänlig plats”. Under julavslutningen delades en del saker ut som julklappar. Den övriga insamlingen kommer att användas i barnens dagliga verksamheter som skola och dagis samt allmänna utrymmen och Rädda barnens verksamhet. Enligt Lena Olofsson kan myndigheten inte köpa in sådana saker, deras uppdrag handlar om boende, mat och den allmänna omsorgen, och därför är hon glad över initiativet.
– Vi är jätteglada att vi får grejer eftersom det inte ingår i vårt uppdrag att köpa saker. Ju mer saker och aktiviteter man kan erbjuda desto bättre blir boendet och vår önskan är att alla ska ha det så bra som möjligt här hos oss, säger hon.
Sagoböckerna är användbara.
– Det är ett bra sätt att lära sig svenska på. De kan läsa, titta på bilderna och sammankoppla bild och text och lära sig vad saker heter, säger Lena Olofsson.
Enligt henne är Pite havsbad Sveriges näst största flyktingförläggning där det i dagsläget finns ungefär 750 boenden varav 300 är barn. I början av januari väntas det komma fler barnfamiljer.