– När jag pratar om inredning försöker jag undvika orden ”ska” och ”ska inte”, istället brukar jag säga att jag bjuder på mina tankar och en stor portion inspiration i ämnet, säger Camilla Pettersson.
Hon driver egen inredningsfirma i Piteå sedan drygt ett år tillbaka och har barnrumserfarenhet både från olika uppdrag – och från familjelivet hemmavid.
– När det handlar om barnrum har många problem med att barnen inte vill sova där. Därför är det ofta en huvudaspekt att ta hänsyn till. Vi vill att det ska vara tryggt att sova där, säger Camilla.
Djupt rotat
Därför har hon några grundläggande tips.
– Tänk på vart sängen placeras. Vi vill inte ha huvudet mot dörren, utan vi vill kunna se rummets ingång när vi ligger i sängen. Den bör heller inte stå vänd rakt ut mot dörren. Det är något som är djupt rotat inom oss, både hos barn och vuxna.
Så – välj en bra plats för sängen och anpassa resten av möblemanget efter det.
– Vi har en tendens att möblera allt efter väggarna: säng, bokhyllor och skrivbord. Testa att flytta ut något från väggen och se vad det gör med rummet. Vi tenderar också att trycka in för mycket i barnrummen. När jag jobbar hos familjer börjar vi alltid med att rensa, ofta står där något dockskåp eller någon bilbana som inte använts på flera år.
Intressen växlar fort
Vilket rum vi väljer rent placeringsmässigt till barnen spelar också roll.
– Det lilla barnet kanske inte känner sig trygg i rummet längst in, långt bort från föräldrarna, medan tonårstjejen kanske tycker att det är skönt med lite avskildhet. Barnen får ofta de minsta rummen, men har man en trettonårig kille ska det kanske rymmas sex, sju kompisar där – hur ska man tänka då? säger Camilla.
Grundfrågan är: Vad vill vi med rummet och vad ska rymmas där?
– Vi ställer stora krav på att barnrummen ska innehålla många funktioner. Det ska fungera som lekrum, skolrum, garderob samt som en plats för avkoppling och sömn. Att hålla ordning på allt kräver en del, vi skulle inte fixa det själva.
Därför handlar det om att tänka till innan.
– Visst finns det jättefina tapeter, men barns intressen växlar fort, så om du inte vet med dig att du är en kreativ person som gärna målar om väggarna med jämna mellanrum är mitt tips är att ha en neutral bas när det gäller golv, tak och väggar.
Bygg i kartong
Camilla tipsar om att istället gå ’all in’ med saker som kan tas bort.
– Om ditt barn älskar att bygga kojor – bygg en av kartonger och tapetsera och gör en rolig fin variant som man kan lägga i pappersinsamlingen då det ilet gått över. Eller bygg en liten scen av en lastpall och lite spill från klickgolvet ni lagt in någonstans med lite tyg som ridå och så vidare. Tänk galet kring de idéerna som lätt kan bytas ut. De är dessutom väldigt roliga att göra tillsammans med barnen.
Ytterligare en aspekt är att inte göra städprocessen för invecklad.
– Små barn har ofta mycket leksaker, så se till att ha bra förvaring. Ofta leker barnen där vi är, då är backar enkla att rafsa ihop lego och annat i. Det är praktiskt och enkelt att bära emellan rummen. Visst kan jag åka hem till en familj och göra hur snyggt som helst, men jag vill att inredning ska vara anpassat att leva i också. Det ska vara verklighetsförankrat, säger Camilla.
Hur har du själv tänkt med barnrumsinredning hemma?
– När jag fick barn tyckte jag att det var jätteroligt att inreda och gick in för det till hundra procent. Av egen erfarenhet vet jag nu att barn snabbt växer ut sina rum och det som var helt rätt för ett år sedan kan vara barnsligt och inte alls kul efter kort tid. Jag försöker följa magkänslan och har lärt mig mycket genom åren. Allt handlar om att skapa trivsel och barn är precis som vuxna, eller till och med kanske ännu mer mottagliga för känslor. Att skapa miljöer som får människor att må bra och trivas är det bästa som finns. Och det är inget som är viktigare än våra barn.