De är exempel på hur innovativa kvinnor tänker nytt i driften av sina lantgårdar. De deltog vid ett frukostmöte i Piteå på fredagsmorgonen. Ämnet var gröna näringar där företagare och en grupp elever vid Gran naturbruksgymnasium fick höra hur Tanya Hultman, Maria Hanno och Sara Hortlund utvecklat sina företag. Maria Hanno är ett exempel på generationsväxling som valde att flytta från Dublin för att ta över Stormyrbergets lantgård från föräldrarna för två år sedan. Hon sade direkt "nej tack" till mjölkkor. Det blev i stället uppfödning av lamm, och växtodling på 60 hektar. Dessutom driver hon "bo på lantgård" med 550 besök förra sommaren.
Många holländare
– Vi har internationella gäster där framförallt holländarna sticker ut, sade Maria Hanno, som nyligen investerat nära tre miljoner kronor i utökat boende. I dag har gården 21 bäddar.
– Det har visat sig vara lyckat att kombinera ekologisk lantgård med boende, sade Maria Hanno, som uppgav att det är lite trögare vad gäller att få folk att äta lammkött.
Lammen skickas för slakt till Nyhlén Hugosson i Alvik, där en del av köttet går tillbaka till Stormyrberget för gårdsförsäljning. Hon berättade också att restauranger inte riktigt nappat på varan.
Därför lades ett förslag att sammankalla restaurangerna till möte i syfte att få ägarna att upptäcka att det finns lokalproducerad mat i Pitebygden.
Sara Hortlund driver mjölkgård i Lillpite med 180 kor och 2013 köpte hon också grisgård. Hon levererar fläsk i egen kylbil bland annat till två lokala Ica-butiker.
Snåla med lån
Hon riktade kritik emot banker som snålar med lån.
– De är inte så positiva till lantbruk. Man får kämpa för sin existens. Visst, mjölkbilen hämtar regelbundet men sedan då?, sade Hortlund, som efterlyste mer stöd för att kunna ge gårdarna mervärde.
Hennes gård har fyra anställda.
Tanya Hultman, uppväxt i Minnesota, nu med lantbruk i Altersbruk, pekade på att hon lyckats bevisa att det går att odla morötter i kalla Norrbotten. Grönsakerna skickas via Norrmejerier till 25 butiker. Hon har också dikor och köttproduktion med gårdsförsäljning. Vid mötet frågade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Britt Fäldt (V) hur Piteå kommun kan komma åt mer lokalproducerat. Tanya Hultman svarade att det är svårt att köra direkt till exempelvis alla skolor, men.
– Våra produkter går till bland annat Västerbottens potatis och det går ju att upphandla via dem, tipsade Tanya Hultman.