Lundkvist påpekar att Piteå haft en kontinuerligt positiv befolkningsökning ända sedan kommunsammanslagningen 1966.
– Det har ju dippat ibland, men trenden har hela tiden varit en ökande befolkning.
Sakta men säkert uppåt, är kommunalrådets analys och utifrån det tycker han det är bra att sätta upp mål.
– Det föder det tankar och diskussioner kring vad man måste göra för att uppnå målen, om bostäder, sysselsättning, infrastruktur med mera, att bygga för framtiden helt enkelt, säger Lundkvist.
– Missar vi med några hundra i år så är det väl ändå okej, det är bara att jobba vidare. År 2030 ska vi vara 46 000 och 2050 50 000 Piteåbor.
Tidigare har Lundkvist pekat på vikten av kultur för att kunna locka nya Piteåbor. På frågan hur det rimmar med nedlagd dansundervisning och liknande, svarar han att kulturen tillfälligt kan få stryka på foten:
– Men långsiktigt måste vi satsa, kulturen är vid sidan av jobb, miljö och bostäder oerhört viktig för en kommuns utveckling.
Invandrarna har gång efter annan förts fram som "räddningen", men där är det skämskudde på.
– Vi är den kommun i landet som har lägst andel utrikesfödda invånare, där har vi verkligen misslyckats, särskilt då ökad mångfald är ett prioriterat mål, säger han och resonerar att man bör reflektera över "Piteandan".
– Kanske är "innanförskapet" Piteås problem, att det är så svårt att komma in i samhället som nyinflyttad. Där måste vi tänka till.