Tillsammans förbränner godstrafiken och turisttrafiken på Inlandsbanan cirka en miljon liter diesel per år. Det är en miljöpåverkan som knappast går att ignorera. Med RME i loken kan miljöbelastningen sänkas med 60 procent.
– Att elektrifiera inlandsbanan är inte ett alternativ då det skulle kosta fyra och en halv miljard. Vi vill vara med i framtiden och erbjuda våra kunder ett alternativ med lägre miljöbelastning och här under vintern har vi främst tittat på RME, säger Otto Nilsson, vd för Inlandsbanan AB.
En av fördelarna med RME är att alla dieselmotorer går att modifiera för att köras med bränslet. Det är dock aningen mer kostsamt då underhållet ökar i och med att bränslet bland annat ger mer avlagringar och filter måste bytas oftare.
Vinterutmaningen
Försöket kommer pågå i tio veckor innan utvärdering. Sedan kommer en större utmaning, att undersöka om det går att köra på RME även under vintern. Åkerier som kör på RME brukar bestycka om under vinterhalvåret eftersom att RME fryser i minusgrader.
– Vi kör ju i ett av världens hårdaste klimat så det blir en utmaning. Det går inte att göra mycket med tillsatser men man kan titta på hur bränslet hanteras i fordonet och om det går att använda värmare, säger Otto Nilsson.
Inlandsbanan blir den första järnvägen i Sverige som testar att köra på RME.