I Norrbotten går räkningen till barnet oavsett ålder. En tvååring kan alltså bli skyldig pengar för en tandläkartid som föräldrarna har glömt bort.
- Fakturan skapas på personnumret. Barnet äger skulden, men det handlar oftast om relativt små belopp, säger Anna-Lena Kero, enhetschef för administrativ service inom landstinget.
Inkassobyrå
Om barnets räkning inte betalas skickas först en påminnelse. Om detta inte hjälper kopplar landstinget in inkassobyrån Visma Collectors för att driva in skulden.
- Visma skickar fakturan till barnets målsman, men juridiskt är det fortfarande barnets skuld. Betalas den ändå inte sätts räkningen på långtidsbevakning och en påminnelse skickas ut när barnet fyllt 18 år, berättar Anna-Lena Kero.
Ögren agerar ej
De flesta är överens om att skuldsätta barn inte är bra. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg riktar skarp kritik mot landstingen som gör det.
- Barnen känner ofta inte till att de har en skuld förrän den dag de fyller 18 år. Då går de in i vuxenlivet med en ekonomi som gör att det kan vara svårt att teckna hyreskontrakt, internetabonnemang och ansöka om lån, säger BO.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) håller i princip med Malmberg, men tänker trots detta inte agera.
- Jag förespråkar att vårdnadshavaren ska ha ansvaret och att skulden inte bör belasta barnet. Vi har dock sagt att vi ska avvakta arbetet som pågår i riksdag och regering och hoppas att reglerna klaras ut. 800 000 kronor är ganska mycket pengar, säger Ögren.
Socialministern, Göran Hägglund (KD), har sagt att han är beredd att verka för en lagändring, men att det kan dröja ett och ett halvt år innan den sker.