Inkallade resurser för att klara Sensias konkurs

Gårdagen var första dagen som Sensia hade igenstängda lokaler och hälsocentralerna runt om i Piteå kraftsamlar för att klara belastningen.– Det är ett oerhört tryck i telefonerna, kön är fylld, säger läkaren Jörgen Boström, delägare på Cederkliniken.

PITEÅ2013-07-02 06:01

Innan helgen kom beskedet att Sensia skulle stänga sina hälsocentraler i Norrbotten redan igår, och nu har omlistningen av de cirka 5 000 berörda patienterna från Sensias hälsocentral i Piteå påbörjats. På Cederkliniken har cirka tusen patienter tillkommit via den geografiska omlistningen, och under gårdagen gick telefonerna varma. Bara under förmiddagen listades ytterligare 80 personer.

– De flesta är förstående för att det är ett ökat tryck, det här är en stor och plötslig omställning, säger Jörgen Boström.

Han tror dock att trycket kan komma att öka under de närmaste dagarna då de berörda patienterna får brev med information om vilken hälsocentral de listats till.

– Det blir nog en hel del omlistningar. Det är då det är bra med webbformulär så att inte alla behöver ringa. Det är synd om telefonerna blockeras för de som behöver akut vård, säger Jörgen Boström.

Fler jourpass

Förutom det ökade patientantalet försvinner även läkare från de jourpass på Piteå lasarett som Sensia hade tilldelats under sommaren. Det innebär att de passen nu sprids ut och läggs på de övriga hälsocentralerna, vilket innebär en ytterligare ökad arbetsbelastning.– Nu gäller det att vi alla försöker tillgodose patienternas tillgång till en säker vård. Det gick ju väldigt fort från beskedet om konkurs till nedläggning, det är väldigt tråkigt, säger Jörgen Boström.

Inkallad personal

Cederkliniken har kallat in personal från semestern för att möta det ökade behovet, något som även Piteå hälsocentral gjort.

– Under somrarna arbetar vi tillsammans med Furunäsets hälsocentral, och det känns bra nu att vi är några fler, säger Camilla Andersson, verksamhetschef för Piteå hälsocentral.

Tillsammans har Piteå hälsocentral och Furunäsets hälsocentral fått 1 900 geografiskt omlistade patienter.

– Vi försöker i första hand att säkra upp de patienter som har behov av akut vård, men vi håller den prioriteringsordning som vi alltid gör. Det får inte bli så att de ”gamla” patienterna känner sig undanskuffade, säger Camilla Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om