Inget vattningsförbud ännu trots torkan

VATTEN. Grundvattennivån ligger lågt. Till och med mycket lågt. Men ännu är det för tidigt att hissa varningsflagg och proklamera bevattningsförbud i bygden.

Piteå2006-08-15 00:00
Solen steker och regnmolnen lyser med sin frånvaro.

I takt med senaste veckornas konstanta tropikhetta har grundvattennivån över älvdalen dippat centimeter för centimeter.

I dag talar experterna om "mycket låg nivå".

Men det handlar varken om något bottenrekord, eller ens kris.

- Folk med egna vattentäkter och brunnar bör däremot undvika att vattna gräsmattorna, fylla badtunnor och pooler, tvätta bilarna eller slösa med vatten i onödan, säger Sören Lundström, arbetsledare vid vattenverket i Öjebyn.

Tankbilar

Såväl Piteå kommun som Räddningstjänsten har en tankbil i beredskap som vid behov - och mot ersättning - rycker ut för att fylla på med 10-12 kubik i sinande brunnar.

Hittills är det endast kommunens tankbil som aktiverats, och då enbart till vattenverket i Arnemark.

Just Arnemark med dess 80 hushåll betraktas som extra känsligt vid varaktig torka och fem turer har det blivit med maxpåfyllning var gång i det lokala vattenverket.

På måndagen kontrollerade driftstekniker Lars-Gunnar Johansson samtliga kommunala vattentäkter runt markbygden.

- Även om det kommer regn tar det tid innan reservoarer och brunnar börjar fyllas på. Det är låga vattennivåer redan nu, men knappast motiverat att utfärda några förbud. Men fortsätter torkan ytterligare en längre period kan det uppstå bekymmer, resonerade Johansson.

Pulsåder

Den stora pulsådern för Piteå kommuns dricksvattentäkt ligger förankrad på Piteälvens botten i jämnhöjd med Öjebyn - och även om älven bitvis håller låg nivå är råvaran i princip obegränsad för nätets kunder.

Mindre byar ute i periferin, med egna vattenbassänger eller brunnar, befinner sig aningen mera pyrt till.

Men som sagt, ingen kris - men med påbjuden sparsamt nyttjande.

Bra utgångsläge

- Grundvattennivån var hög i våras i stora delar av landet. Och med ett gott utgångsläge har det varit lättare att möta torkan som nu råder i vissa regioner, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

- Att grundvattennivån sjunker sommartid är inget unikt, utan det sker snarare regelmässigt. Vi konsumerar generellt mera vatten på somrarna jämfört med övriga årstider, konstaterar Bo Thunholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!