Den 2 februari 2009 ansökte Vattenfall om förnyad nätkoncession för en befintlig 130 kV (kilovolt) luftledning från Pitholm till Bonäset. En elva kilometer lång ledning som bland annat går förbi Nolia och över stadsnära Nördfjärden. Vattenfalls begäran var att den nya nätkoncessionen skulle gälla tillsvidare.
Nästan åtta år senare, den 25 oktober 2016 kom chockbeskedet från Ei (Energimarknadsinspektionen). Ansökan avvisas med invändningen att ”det saknas en godtagbar miljökonsekvensbeskrivning i ansökan” samt att inga alternativa sträckningar presenterats av Vattenfall.
Varför har det tagit nästan åtta år att komma fram till detta?
– Det beror på hög arbetsbelastning och för lite personal, säger Åsa Talvik, jurist vid Energimarknadsinspektionen.
Just den långa tiden från ansökan till beslut är något som Vattenfall upprörs över. Enligt Roger Lindmark, kommunikationsansvarig för Norra Sverige, är det en juridisk nöt som Vattenfall funderar över.
– Vi hävdar att vår ansökan från 2009 utformades efter de regler som gällde då. Ei:s beslut måste grunda sig på regler som gäller idag. Nu ska vi reda ut om vi ska överklaga till mark- och miljödomstolen eller skicka in en ny ansökan.
Men i sitt beslut skriver Energimarknadsinspektionen ”att ansökan kom in 2009 innebär ingen skillnad avseende vilka bestämmelser som gäller eller hur de ska tolkas jämfört med om ansökan kommit in idag”.
Pite energis luftledning (40 kV) går parallellt med Vattenfalls och till och med i samma stolpar i de centrala delarna av Piteå. Pite Energi fick i sommar besked att de får nätkoncession för denna ledning i fem år. Ett beslut som bolaget överklagat.
Båda ledningarna har stor betydelse för elförsörjningen i Piteå och Vattenfall vill stärka kapaciteten och säkerheten i sin, men att gräva ner kabeln i de centrala delarna verkar bolaget inte vara lika sugen på.
Från kommunens sida är önskemålet att ledningar i Piteå tätort ska vara nedgrävda. Främst gäller det Nolia och området mot Svartudden, men att det bästa vore om hela sträckan mellan Bonäset och Pitholm grävs ner.
Från Pite Energis sida är man medveten om den inställningen.
– Vi har diskuterat med kommunen och ingenting är omöjligt, men det är bra om vi hittar en gemensam lösning med Vattenfall. Nu avvaktar vi deras ärende, säger bolagets vd, Daniel Fåhraeus.