Piteå-Tidningen har tidigare berättat om elevminskningen vid Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn och även naturbruksgymnasiet i Kalix. För några år sedan hade skolorna tillsammans 400 elever men från i höst ligger elevantalet på Grans på cirka 130 och i Kalix på 65. 2013 slutade med ett gemensamt underskott på 17 miljoner för de två skolorna.
Nu har nya elever antagits och skolorna har inte tappat det här läsåret.
– Det är knappt 50 nya elever på Grans och i Kalix har vi fått några fler än förra året, fem, sex fler ettor i år, säger Bo Wiberg, skolchef för naturbruksgymnasierna i länet.
– Om man kan skönja någon trend så är det väl den.
Behörighet
Wiberg törs dock inte hissa segerflagg.
– Vi är i samma prekära läge som vi var i tidigare, säger han.
De analyser som gjorts på varför så få söker sig till naturbruksgymnasierna är bland annat att utbildningarna inte ger särskild behörighet till högskola utan bara grundläggande. Enligt Bo Wiberg pågår där ett nationellt arbete för att få tillstånd en förändring.
– Men det är en komplicerad fråga, säger han.
Elevkullarna har minskat och gymnasieutbildningar av alla slag har märkt konsekvenserna.
– Vi är nere på botten nu, kullarna av ungdomar blir inte mindre än vad de är nu, säger Bo Wiberg.
Det fanns med i prognoserna att Kalix och Grans skulle tappa elever på grund av de minskade kullarna men tappet har blivit större än beräknat.
När PT berättade om naturbruksgymnasiernas situation i våras tittade man även på andra potentiella lösningar. En är att höja det pris på utbildningarna som elevernas hemkommuner betalar. En annan var en skatteväxling mellan kommuner och landstinget om 6 öre.
Branschen engagerad
Huvudman för de två naturbruksgymnasierna i Norrbotten är landstinget.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) tror att ett ökat engagemang från skogs- och lantbruksbranscher kan vara en framgångsfaktor.
– Det vore bra om branschen kunde vara mer aktiv och visa vilka framtidsmöjligheter som finns. Rent teoretiskt skulle det kunna landa i ett ökat sökandetryck.
Ett möte har hållits med företrädare för branscherna för att diskutera skolornas framtid.
Annars tror Ögren på samma åtgärder som tidigare. I dagsläget pratar man inte om några nedskärningar av tjänster eller besparingar.
– Skolorna har redan gjort ett bra jobb där, säger han.