Inget mat-svinn vid sjukhuset

Mat för flera miljoner försvinner årligen från Sunderby sjukhus. På Piteå älvdals sjukhus är dock svinnet mycket litet, visar statistik som PT tagit del av.- Det är fantastiskt fina siffor, säger Berith Westerberg, platschef.

PITEÅ2009-10-01 06:00
Betydligt fler portioner mat levereras till Sunderby sjukhus avdelningar än vad patienterna äter, avslöjade SVT:s Nordnytt i dagarna. Ingen vet heller vart de överblivna matportionerna tar vägen, vilket handlar om mat.
Internutredning
Landstinget har nu påbörjat sin interutredning för att försöka hitta förklaringar och undersöka om det förekommer svinn även på länets övriga sjukhus i Piteå, Kalix, Gällivare och Kiruna.
Berith Westerberg, platschef på Piteå älvdals sjukhus, skickade in siffrorna för Piteås del till Stefan Perdahl, divisionschef för länsservice, i dagarna.
- Det är fantastiskt fina siffror, nu är inte siffrorna analyserade, men man kan ändå konstatera att vi inte har något svinn på Piteå älvdals sjukhus.
Fler som äter lunch
Under 2008 levererade Piteå älvdals sjukhus 63 491 dagsportioner (en dagsportion innehåller både lunch och middag), varav 39 957 till sjukhuset och 23 534 i kantiner till Öjeby sjukhem. Under samma period registrerades också 62 535 vårddagar.
Fler som äter
Westerberg och kostchef Ann-Sofi Lindström bedömer då också att det i verkligheten är fler patienter som äter lunch än vad som faktiskt är inskrivna just då.
- Efter ronden är det vanligt att en patient skrivs ut, men ofta stannar ändå han eller hon kvar och äter lunch innan man åker hem, säger Ann-Sofi Lindström.
Fotnot: Varje påbörjat dygn på ett sjukhus räknas som en vårddag. En vårddag kan alltså vara både en hel eller en delad dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om