I december 2018 fick socialförvaltningen i uppdrag att utreda och öppna boendet. Tanken var att LSS-boendet skulle förläggas till Onyxen, men dessa lokaler drabbades av omfattande vattenskador. Det i sin tur innebar att andra redan befintliga verksamheter prioriterades.
Hur som helst sågs öppnandet av ett eget LSS-boende som en möjlighet att minska kostnader och att möta det omvårdnadsbehov som fanns. Men utan rimliga lokaler är det svårt och på två år kan mycket hända.
I beslutet att inte öppna ett LSS-boende står det att förutsättningarna när det gäller kostnader och individunderlag har ändrats och att behovet därmed har minskat.
– Under de här åren har folk blivit äldre. Individer som då var aktuella för en placering har inte samma behov idag. Det är helt enkelt färre som är aktuella för ett boende, säger Fredrik Sjömark.
Under den här två-årsperioden har förvaltningen dessutom anammat och ändrat arbetssätt kopplat till hemmaplanslösningar. Istället för boende går det mot mer hjälp och stöd på hemmaplan där det är möjligt.
– Vi tror att det är bättre ur både ett individperspektiv, men också mer kostnadsmedvetet:
Billigare, men blir det verkligen bättre för individen?
Ja, menar Fredrik Sjömark, som säger att kvaliteten blir bättre.
– Vi kommer att jobba efter det här konceptet mer generellt.
Beslutet att inte öppna ett eget LSS-boende sammanfattas med att det inte längre föreligger förutsättningar för det.
Inget LSS-boende för barn och unga
För två år sedan beslöt socialnämnden att öppna ett LSS-boende för barn och unga i egen regi. Nu skrinläggs planerna.
Socialnämnden avbryter planen att driva ett eget LSS-boende för barn och unga. För tidigare vattenskadade Onyxen är det därmed dagverksamhet som åter gäller. (Arkivbild)
Foto: Ylva Forslund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!