Fjolårets uppgång var något av ett rekordår, om än uppgången i faktiska tal var blygsam. Det handlade om 1 343 laxar och 905 öringar som passerade fisktrappan vid Sikfors kraftverk.
Hittills i år (till och med vecka 37) har 1 254 laxar och 820 öringar passerat. Det indikerar att uppgången blir ungefär som i fjol. Förhoppningen att uppgången skulle öka rejält i år har alltså inte infriats.
Inget lyft
– Det har varit väldigt varmt och dessutom extremt lite vatten. Det kan givetvis spela in. Men vid det här laget har man lärt sig att det tar tid att uppnå effekter, säger Jan Isaksson som hoppas att fler än 1 000 öringar ska passera i år.
Samtidigt har antalet laxfiskar i Byskeälven som passerar laxtrappan i Fällfors ökat markant i år. I fjol handlade det om cirka 3 500 laxar/öringar. I år är siffran redan nästan 5 600 laxfiskar.
– Tyvärr har vi inte fått samma lyft som i Byskeälven.
Kritiserar fisktrappan
Vilken roll spelar fisktrappan i Sikfors?
– Den är liten och skulle säkert fungera bättre om den hade samma volym som Fällfors i Byskeälven, säger Jan Isaksson.
Samtidigt menar han att det inte finns några enkla lösningar. När flödena är höga får laxen svårt att hitta och när det sjunker mot miniminivåer så blir det fisk kvar. När PT besökte Sikfors i torsdags så syntes gott om lax som stod ett par hundra meter nedanför kraftverket.
Även Glenn Douglas på Sportfiskarna Region Norr har synpunkter på fisktrappan i Sikfors.
– Den fungerar inte ultimat. Det behövs mer lockvatten i trappan så att fisken söker sig dit lättare. Som det är nu står en del laxar hellre kvar längre ner i älven vid turbinutloppet.
Turbinutloppet
Ture Johansson, Skelleftekraft, är ansvarig för drift och underhåll av bland annat fisktrappan i Sikfors.
– Jag tycker att fisktrappan fungerar bra. När vi stänger för säsongen så nätfiskar vi i höljan nedanför kraftverket och dår är det ingen fisk där.
Det sägs att lax blir stående vid turbinutloppet istället?
– Ja, så kan det vara, men normalt så söker den sig vidare sen, säger Ture Johansson som samtidigt flaggar för att något kanske ska göras vid turbinutloppet nästa år.
Men storleken på laxuppgången i Piteälven har fler parametrar än så. Så väl Johansson som Jan Isaksson har funderingar kring hur stor föryngringen är i lek- och tillväxtområdena ovanför kraftverket.
– Det har betydelse. Dessutom är det givetvis viktigt att smoltavledaren fungerar bra när en ny generation laxar ska vandra ut i havet igen, säger Jan Isaksson.