Inget kaos i sikte men is på taken medför risker

Inget snökaos än så länge, men snö och inte minst is på taken är förenat med risker. De senaste dagarna har det plockats ner en del is och snö från tak i centrala Piteå för att undvika ras. "Jag uppmanar alla Piteåbor att hålla ögonen uppåt", säger Göran Berg som jobbar på taken.

Vintern innebär ständig tillsyn för många fastighetsägare. De senaste dagarna har en del is och snö tagits ner från tak i centrala Piteå och på en del ställen har det rasat.

Vintern innebär ständig tillsyn för många fastighetsägare. De senaste dagarna har en del is och snö tagits ner från tak i centrala Piteå och på en del ställen har det rasat.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-01-13 20:30

– När det börjar bli plusgrader kommer det ner. Du ser, där borta har det rasat, säger Berg, delägare i Miljötak AB, och pekar på några stora isbitar en bit bort.

Tillsammans med en kollega har han precis tagit bort ”farliga saker” på fyra olika ställen i Piteå med hjälp av skylift.

Är det här ett normalläge?

– Nä. Det brukar vara mer snö och kallare. Det brukar inte tina den här tiden på året.

Han berättar om en man som var med om en obehaglig händelse på Storgatan.

– Det small till precis bakom honom. Ett stort issjok hade lossnat från ett tak. Om han fått det i huvudet hade han ju dött.

Det gäller att hålla undan?

– Egentligen är det ju så. Sedan hinner man inte alltid. Ibland skulle man kunna ha tio skylifts ute, men det är svårt att hålla efter snön. Jag tror att alla fastighetsägare är oroliga att det ska komma mer. De är ju ansvariga om något händer.

undefined
Värme från fastigheter gör att isen växer till på en del tak, vilket kan innebära ökad rasrisk.

För fastighetsföretaget Rawi innebär årstiden en hel del tillsyn.

– Vi har både fastighetsskötare och underentreprenörer som bevakar saken åt oss, en daglig tillsyn i princip, och även lite koll på väderprognoser, att få en "hint" om väderomslag. Det är viktigt, säger fastighetschef Björn Lundberg.

Är ni särskilt på tå vid ett stort väderomslag?

– Det är nederbörd, blåst och temperatur tillsammans som påverkar. Kall snö kan vara enkelt om det ligger still, men vid blåst kan det bli hängdrivor. Det är en helhet.

Björn Lundberg pratar om snö och is som olika perspektiv.

– Båda är jätteviktiga. När vi tittar på snömängd pratar vi mer om last för att säkerställa att taken håller. När det gäller is är det tredjeperson-relaterat: personskada eller skada på annans egendom.

Björn Lundberg känner till flera händelser nationellt, där olyckan varit framme.

– Stockholm har haft något prejudicerande fall och i Luleå var det en hemsk olycka för ett antal år sedan. Det finns där hela tiden som ett hot.

Har du någon uppfattning om hur läget ser ut just nu?

– Det har inte kommit mig till känna att det är någon krissituation. Det som är positivt är att ha fastighetsskötare som jobbat länge och känner sina fastigheter, Där har vi det väl förspänt. Det kan låta enkelt att hantera ett hus, men de skiljer sig mycket bland annat gällande takkonstruktion och isolering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!