Inget gehör för cancerutredning

Begäran om ytterligare utredning kring cancerfallen vid Strömbackaskolan verkar ha nått vägs ände. Arbetsmiljöverket nobbar fackets sista halmstrå.

Nobbar. Arbetsmiljöverket säger nej till skyddsombudens begäran att särskilt utreda cancerfallen i Odenhuset. Frågan är om hela ärendet nu nått vägs ände. (Arkivbild)

Nobbar. Arbetsmiljöverket säger nej till skyddsombudens begäran att särskilt utreda cancerfallen i Odenhuset. Frågan är om hela ärendet nu nått vägs ände. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-05-07 05:00

Turerna kring de många cancerfallen i Odenhuset vid gymnasieskolan i Piteå har varit många.

Från fackligt håll upplever man sig inte fått något gehör. Senast ville Lärarnas riksförbund att skolledningen skulle göra en ordentlig kartläggning av cancerförerkomst i hus Oden. Något som ledningen sa nej till.

Då valde skyddsombuden att ta frågan vidare till Arbetsmiljöverket. Ombuden upplevde nämligen inte att den kartläggning som genomförts av forskaren vid Umeå universitet Lennarth Nyström under fem år, gett svar på de frågor som funnits. Om anställda i det mögel- och branddrabbade Oden- huset löpt en ökad risk att drabbas av cancer.

Nyströms granskning av ärendet omfattade hela Strömbackaskolan och han slog fast att cancerfallen inte var högre än i övriga samhället.

Besvikelsen över den kartläggningen var stor bland skolans lärare i allmänhet och hos skyddsombuden i synnerhet.

Det var också därför som ombuden gick vidare med ärendet till Arbetsmiljöverket.

Häromdagen kom det negativa beskedet.

”Arbetsmiljöverket beslutar att inte meddela något förbud eller föreläggande enligt 7 kapitlet 7 paragrafen arbetsmiljölagen såvitt avser er begäran om en statistisk kartläggning av cancerförekomst i hus Oden för arbetstagare som arbetat mer än tre år.”

Beskedet från Arbetsmiljöverket väcker besvikelse hos skolans skyddsombud.

– Jag uppfattar det som att verket missuppfattat vår begäran, säger Lars Ericsson som tidigare fungerat som huvudskyddsombud vid skolan.

Ericsson betonar samtidigt att han inte själv läst igenom Arbetsmiljöverkets besked.

Har ni nått vägs ände nu?

– Jag kan inte riktigt svara på den frågan. Vi kommer naturligtvis att diskutera igenom skrivningen gemensamt, säger Lars Ericsson.

Frågan är ändå om inte skyddsombuden tömt samtliga möjligheter att komma framåt med sina frågor när nu Arbetsmiljöverket ger tummen ner.

Verket säger ju även nej till att över huvud taget ta upp ombudens begäran att kommunen ska komplettera sin personalliggare. Motiveringen till avslag på denna är att liggaren inte omfattas av arbetsmiljölagstiftningen eller annan lagstiftning som verket rår över.

– Som sagt var, vi kommer att diskutera utfallet av beslutet, säger Lars Ericsson.

Bakgrund cancerfallen.

2008 berättade PT om svartmöglet som hittats i hus Oden. Stachybotrys ger upphov till bland annat nedsatt immunförsvar. Det är dessutom cancerframkallande.

Kartläggning visade att 19 av 81 personer som arbetat på den värst utsatta våningen i minst fem år efter branden 1991 drabbats.

En cancerutredning inleddes och totalt undersöktes 973 personer som varit anställda på skolan i minst sex månader 1973 till 2011. 122 hade drabbats av cancer.

Skyddsombuden har begärt att skoledningen skulle göra en separat utredning gällande de personer som arbetat minst tre år i Odenhuset, men fått nej.

Arbetsmiljöverket säger nu också nej till samma begäran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!