Norberg Johansson förklarar att med två jubileum så tätt inpå varandra, så valde kommunen att satsa på ett rejält firande, och då smällde 400-årsjubileet av Piteås grundande högre.
– Vi har redan dragit igång planerandet för det jubileet, säger hon.
Nostalgitripp
Men helt obemärkt går inte tillkomsten av den nya storkommunen förbi. På kommunens hemsida uppmärksammades sammanslagningen tidigare i december – och på kommunens Youtube-kanal har man också lagt ut en film som skildrar festligheterna som ägde rum på nyårsafton 1966, kvällen innan den nya kommunen föddes.
Ett sevärd nostalgitripp som visar att det inte sparades på krutet, utan alla medborgare i alla åldrar skulle få sitt; från Kalle Anka och glasspinnar till barnen till Harry Brandelius för pensionärerna. Du hittar även filmen högre upp i denna artikel.
Fackeltåg och hästekipage
Mest anslående för Piteborna var kanske fackeltåget genom stan, där till och med filmspeakern blir imponerad av antalet ekipage med häst och släde. I närvaro av minister och landshövding hölls en galamiddag för kommunens höjdare och andra bemärkta personer.
Tusentals kommuner
Men beslutet att bilda slå ihop fyra kommuner till en var inte unikt för Piteå. Liknande sammanslagningar skedde i hela Sverige som ett led i att modernisera och effektivisera den kommunala förvaltningen, som på 50-talet bestod av tusentals mindre kommuner. En inte alltid smärtfri operation.
Befarade minskat inflytande
I Piteå hade frågan exempelvis dryftats i närmare tio år innan man äntligen kom till skott . Precis som de nyligen begravda planerna på att slå samman Sveriges län till storregioner fanns det farhågor för minskat inflytande, inte minst hos den politiska ledningen i de mindre kommunerna Piteå landskommun, Hortlax och Norrfjärden, som skulle slås ihop med Piteå stad till en storkommun.
Snabbutredning
Men ökad press från regeringen och dess förlängda arm länsstyrelsen fick frågan fart på allvar på 60-talet och planerna började ta fastare form. När de kommunala företrädarna delades i två läger, där det ena förespråkade en snabb sammanläggning medan den andra ville utreda mera, fann den opartiske utredaren Nils Sjölin en lösning på problemet: ”Nu när ena parten vill ha en snabb sammanläggning och den andra en grundlig utredning så får man väl göra en grundlig utredning snabbt!”
Utredningen gick på 50 arbetsdagar och ledde till en lunta på 400 sidor som antingen skulle förkastas eller antas i sin helhet. Samtliga kommuner klubbade igenom beslutet att gå samman.
Halvering
Sedan Piteå blev kommun har antalet kommuner i landet halverats ytteligare till idag 290. Piteås kommungränser har blivit desamma, men befolkningen har ökat från drygt 31?000 till i dag drygt 41 000 invånare på de 50 år som gått sedan de fyra kommunerna gick samman till en.