Jocke Hansson från Klubbgärdet fick en svår infektion i handen när en av kvarterets katter smet in i huset och bet honom när han skulle lyfta ut den.
Han polisanmälde händelsen, men fick svaret att det inte skulle leda någonvart. Marcus Eriksson, stationsbefäl och viltansvarig vid polisen i Piteå, är av samma uppfattning.
– Jag sitter inte med ärendet, men jag tror inte det går att härleda det till något brott gentemot kattens ägare. Katter förväntas kunna röra sig fritt och som jag förstår går det inte att ställa någon till svars om katten går in i ett annat hus och biter en person, säger han.
Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter ska de hållas under tillsyn så de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Däremot saknar kattägare, till skillnad mot hundägare, strikt ansvar för sin katt och ägaren kan inte dömas för brister.
– Tillsyn över katter är inte särskilt hårt reglerad. Det som reglereras är vad som gäller när de förvildas eller liknande, säger Marcus Eriksson.
Däremot förväntas ägare ha tillsyn över katten – enligt bestämmelserna minst två gånger dagligen.
– Den tillsynen handlar mer om kattens bästa, inte omgivningens.
Enligt Marcus Eriksson skulle det eventuellt gå att kräva ersättning i en civilrättslig del.
– Åsamkar katten avsevärd skada kanske ägaren kan bli ersättningsskyldig, men jag vet inte hur det ser ut vid personskada. Vi hanterar inte skadestånd eller liknande. Vi utreder brott.
Däremot uppmanar Marcus Eriksson personer att vara ytterst försiktig i hanteringen av okända katter.
– Det är livsfarligt att bli biten av utekatter. Jag vet flera som blivit skadade av det.
Det är länsstyrelsens djurskydd som utreder så att katterna inte far illa. När det gäller störningar mot miljö och hälsa är det Piteå kommun som är tillsynsmyndighet.
– Det är inte vanligt att vi får in anmälningar om katter. När det sker kan det handla om människor som stör sig på att de gräver i rabatterna eller kissar i sandlådor. Då brukar vi ge rådet att prata med kattägaren, säger miljöinspektör Jakob Pettersson.
Ni kan inte förelägga en ägare om katten orsakar olägenhet?
– Teoretiskt sett skulle vi kunna göra det, men det känns som en oerhört riskabel väg att gå. Lagen om tillsyn av hundar och katter går före miljöbalken.