Förra veckan beslutade Piteå kommun att vissa program på Strömbackaskolan ska ha växelvis fjärrundervisning. Beslutet gäller elever i årskurs två och tre. Elever som är ute på praktik är undantagna. Gymnasiechefen Britta Dahlén har sett effekt direkt och regeringens beslut kring distansundervisning påverkar ingenting.
– Förut har de sagt att man kan ha fjärrundervisning för att minska trängsel i kollektivtrafiken och nu säger de att man kan ha det för att minska trängseln i skolan. I och med att vi har beslutat om växelvis distansundervisning så sker det ju en utglesning i lokaltrafiken och det är betydligt glesare i skolan nu.
På Piteå hälsocentral har smittspridningen bland skolelever lett till läkarbrist och personal på IVAK vid Piteå sjukhus är drabbade på samma sätt. Brita Dahlén ser dock ingen anledning till utökad distans- och fjärrundervisning för att minska smittspridningen.
– Utbrotten vi såg förra veckan handlade framför allt om smittspridning på Halloween och en del fester som hade varit. Den sker inte i skolan. I veckan har vi inte alls haft lika många fall som förra veckan. Testningen kan så klart släpa efter, men vi ser ganska stor skillnad från förra veckan när det gäller hur trångt det är i skolan.
Hon understryker vikten av att vara hemma vid minsta symtom samtidigt som hon medger problematiken med att elever kan vara smittade utan symtom.
Vad är nackdelarna med fjärrundervisning?
– Det kan aldrig ersätta den undervisning eleverna får på plats. Det gäller framför allt yrkesämnen, men även teoretiska ämnen. Det blir svårare för eleverna att tillgodogöra sig en bra undervisning, särskilt om det blir en längre period.
Britta Dahlén hävdar även att skolan är viktig för elevernas sociala tillvaro och psykiska hälsa.
Att kombinera några veckors fjärrundervisning med jullovet skulle vara en möjlighet.
– Men jullovet är ändå ganska långt och det bör hinna kylas av en del under den perioden. Vi för samtal med smittskyddet och med kommunerna inom fyrkanten. Besluten måste vi ta utifrån det aktuella läget, säger Britta Dahlén.
Hon tycker att det är bra att besluten tas på regional nivå.
– Skulle det komma ett nationellt beslut får vi finna oss i det, men i dagsläget tycker jag att det är bra att vi får ha regionalt anpassade beslut i samråd med smittskyddet.