Rötmånaden har en officiell tid, slutet av juni till slutet av augusti. Men egentligen är det inte datumen som spelar roll, utan hur vädret ter sig. Det är värmen och fuktigheten i luften som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Under värme och fukt trivs bakterier som kan göra oss sjuka extra bra, därför är det viktigt att hålla maten kyld eller under korrekta förhållanden för just den varan. Enligt Livsmedelsverket gäller dock samma regler för mat som innan. Det är viktigt att våga lita på sina sinnen och lukta, titta, och smaka på varan innan man bestämmer sig för att slänga den, eller behålla den. En rekommendation är att tänka på att ta med en kylväska till bilen om man ska åka och handla, då värmen i bilen kan påverka matvarorna.
I år har rötmånaden aldrig riktigt slagit in, iallafall inte hos de lokala matbutikerna. Sommaren har varit tillräckligt kall för att inte skapa några problem för kylar och matvaror.
– Det har varit en riktigt bra sommar för maten i butiken. I normala fall brukar mer kondens uppstå i kylmaskinerna när det är sommar, men i år har den varit kall och vi har inte haft några problem alls, säger Krister Öystilä, butikschef på Willys.
Även på Coop har man inte känt av någon rötmånad.
– Vi har inte märkt av någonting. Det har inte blivit något ökat matsvinn eller liknande. Vi kollar kylarna, och temperaturer på inkomna varor för att se till att matvarorna inte kan bli dåliga, säger Thomas Lundqvist, färskvaruchef på Coop.