Ingen oro för spärrlistan

Att Pitebo ändrat sig och låter personer med hyresskulder stå i bostadskön beror inte direkt på PT:s artiklar om 83-åriga Eivor Bergdahl.

Eivor Bergdahl får stå i bostadskön, men om hon ska få en lägenhet så krävs en skuldförlikning.

Eivor Bergdahl får stå i bostadskön, men om hon ska få en lägenhet så krävs en skuldförlikning.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-05-16 19:30

Det hävdar Pitebos vd, Maria Sandström, som säger att det är en åtgärd som bolaget funderat på att införa under en längre tid. En möjlighet att samla köpoäng för personer som av olika skäl dragit på sig hyresskulder, men lägenhet blir det först när skulden är reglerad.

– Det är okej att köa, men sedan är det vår policy som gäller, säger kundservicechefen Nicklas Öhman.

När PT träffar Maria Sandström och Nicklas Öhman på Pitebos kontor har de advokat Andreas Viklund från Kaidings advokatbyrå vid sin sida. När frågan om Eivor Bergdahls hyresskuld från 1996-97 som är preskriberad kommer på tal så rycker han in.

– Det är möjligt att ha register över vilka som har hyresskulder, även om de är preskriberade. Jag har varit i kontakt med Datainspektionen och beskedet är att det är okej, om än inte hur länge som helst. Men 3-5 år, säger Andreas Viklund.

Genom så kallade preskriptionsavbrott kan preskriptionen förlängas en gång. I fallet med Eivor Bergdahl valde Pitebo till sist att låta skulden bli preskriberad. Den går alltså inte att kräva in, men har heller inte upphört att existera.

Det är alltså upp till Eivors son att agera och komma överens om en förlikning med Pitebo.

Är det hela skulden?

– Vi gör en förlikning med honom, men det är inte med ränta fram till idag. Det kanske inte sker förrän den dag hon kan få en lägenhet, säger Nicklas Öhman.

Pitebo har givetvis register över bostadskön och befintliga hyresgäster samt en del andra register, bland annat ”spärrlistan” som fram till förra veckan innebar att personer med hyresskulder, bland annat Eivor Bergdahl, inte fick stå i kö.

Maria Sandström säger att Pitebo inte hyser någon som helst oro över de register som förs och att anpassning sker till den nya dataskyddsförordningen (GDPR) som träder i kraft den 25 maj.

– Det har pågått ett arbete under ett halvår och vi tar hjälp av branschorganisationen och Kaidings.

Sandström känner heller ingen oro över hur Pitebo exempelvis hanterat registreringen av Eivor Bergdahl, trots att skulden är preskriberad, men advokat Andreas Viklund uttrycker sig med viss reservation.

– Vi bedömer att ingen överträdelse av lagen har skett.

Maria Sandström påtalar att i grunden handlar allt om den otillåtna andrahandsuthyrning som skett mellan dottern och Eivor.

– Otillåten andrahandsuthyrning är ett stort problem som drabbar andra som står i kö för en lägenhet. Vi agerar kraftfullt när vi misstänker att så sker, men svårigheten kan vara att bevisa det. Branschen anser att det behövs bättre verktyg för att komma till rätta med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!