Ingen ommålning av Trivialskolan

Trivialskolan vid Rådhustorget behöver inte målas om. Åtminstone inte än. Wallsténs tvist i fjol med Piteå kommun har tonats ned och nu ska samtliga hus vid Rådhustorget ses över.

Trivialskolan (till vänster) och de övriga husen vid ett av Sveriges mest unika torg, Rådhustorget, ska ses över inför 400-årsdagen 2021.

Trivialskolan (till vänster) och de övriga husen vid ett av Sveriges mest unika torg, Rådhustorget, ska ses över inför 400-årsdagen 2021.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2015-07-22 09:53

– Vi har nått en överenskommelse, de är förståndiga på Piteå kommun, säger fastighetsägaren Thomas Wallstén, efter den tvist PT skrev om sommaren 2014.

Den stod mellan Piteå kommun och fastighetsägaren Thomas Wallstén som äger gamla Trivialskolan vid Rådhustorget. När han renoverade och målade om huset reagerade stadsarkitekt Gudrun Åström och tjänstemän vid bygg- och miljöförvaltningen över färgsättningen av den gamla byggnaden. Husets knutar, fönsterfoder, och andra snickerier hade fått mörkbrun kulör.

Kommunfolket ansåg att det stred emot en detaljplan från 2005 som anger att huset ska vara målat i gult och vitt vilket det inte var.

Införde arbetsförbud

Wallstén menade att han velat färgsätta huset som det såg ut vid sekelskiftet och att det är fel att bestämma färg utifrån en tio år gammal detaljplan.

Det förekom också i sammanhanget en diskussion om bygglovet, där Wallstén hävdade att det inte krävs bygglov den här typen av målningsarbeten, Piteå kommun hävdade motsatsen.

Ärendet kulminerade med att dåvarande miljö- och byggnadsnämndsordförande Björn Berglund gav order om arbetsförbud, ett beslut som inte hade någon verkan eftersom arbetena var avslutade.

Senare, under december, beslutade miljö och byggnadsnämnden att ge Wallstén ett föreläggande, det kom dock inte att handla om krav på att måla om Trivialskolan.

– Nej. Det gjorde det inte. Det handlar om att Wallstén gått med på att vara med i de arbeten som handlar om att se över alla husen vid Rådhustorget, säger Berglund.

Fortfarande felmålat

Thomas Sundqvist, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, var med om att skicka föreläggandet till Wallstén, och han anser fortfarande att huset är felmålat.

– Men vi för fortsatta diskussioner med Thomas Wallstén om utformningen där vi ska komma fram till en bra lösning, säger Sundqvist.

Han och stadsarkitekt Gudrun Åström säger att Trivialskolan ska, tillsammans med alla andra byggnader runt Rådhustorget, ingå i en översyn som handlar om renovering och målning.

– Vi ska titta på alla byggnader, säger Gudrun Åström, som uppger att en åtgärdsplan ska ligga på bordet under 2018.

Arbetet syftar till att fräscha upp torget till 2021 då Piteå fyller 400 år.

– Arbetet är i sin linda där vi ska ha ett gemensamt utvecklingsarbete med fastighetsägarna, säger Gudrun Åström.

Bland fastighetsägarna finns förutom Wallstén, Piteå kommun, Pitebo och BD-bygg.

Piteå Trivialskola

Piteå Trivialskola var den enda skolan norr om Härnösand och spelade därför en betydelsefull roll för utbildningen i övre Norrland. Bland eleverna rekryterades den samhälleliga och klerikala eliten, såväl präster som lärare. Skolan kallades under vissa perioder även för Piteå lärdomsskola. Dess verksamhet var statligt styrd och nya skolordningar från 1659, 1724, 1807 och 1820 reglerade verksamheten. Även kyrkan hade väsentligt inflytande över skolan. Lärarna hade teologisk utbildning, var ofta prästvigda och det var vanligt att de lämnade undervisningen för att istället tillträda ett prästerligt ämbete.

Rådhustorget är unikt genom sin form. Torg med slutna hörn och gator som korsas mitt på fanns tidigare i flera svenska städer. Det enda bevarade 1600-talstorget av denna typ, förutom Piteå, är Stora torget i Uppsala som tillkom på 1640-talet. Rådhustorget i Piteå är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.

Källa: Piteå museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!