Riksbankens räntebesked var historiskt.
Aldrig tidigare har styrräntan legat på minus. Och den kan komma att sänkas ytterligare.
Riksbankschefen Stefan Ingves förklarade i onsdags att allt bestäms av den allmänna ekonomiska utvecklingen.
Överens
Historiskt har bankerna brukat följa med i samband med att Riksbanken sänkt reporäntan, om än med viss eftersläpning, dock inte denna gång.
– Vi har ett historiskt arv att förvalta och jag kan med en gång säga att vi aldrig kommer att införa negativa sparräntor. Kunderna ska känna förtroende för Sparbanken Nord, säger Gunnar Eikeland, vd vid Sparbanken Nord i Piteå.
På samma sätt resonerar kollegan Stefan Uddström vid Handelsbanken i Piteå.
– Ingenting är förstås hugget i sten, men vi har gått ut med meddelanden till våra privatkunder med budskapet att sänkningen av styrräntan inte kommer att påverka sparräntan eller andra avgifter, säger Stefan Uddström.
Att inget är hugget i sten förklarar Uddström med att det inte går garantera något beroende på hur lång tid en minusränta kommer att ligga kvar.
– Samtidigt skulle det vara högst olyckligt om vi skulle få ett så kallat "bank-run", det vill säga att bankkunderna börjar ta ut sina besparingar. Nej, de här kostnaderna får vi helt enkelt ta, säger han.
Olika syn
De två bankherrarna har däremot olika syn på hur sänkningen av reporäntan kommer att påverka bolåneräntor och andra låneräntor.
– Generellt ett är bolåneräntorna tämligen pressade redan i dag, säger Gunnar Eikeland.
– Min bedömning är att de korta räntorna nog ligger kvar. Däremot kan det kanske bli frågan om justeringar när det gäller de med lite längre bindningstid, tillägger han.
Detsamma tror han kommer att gälla övriga låneräntor.
– Smärre justeringar kan det kanske bli frågan om, säger Gunnar Eikeland.
Stefan Uddström å sin sida tror att räntebilden på samtliga bolån kan komma att att falla.
– Sannolikt blir det nog så. Det är min uppfattning både när det gäller bolåneräntor och så kallade vanliga bolån, säger han.
Över tid
Allt hänger förstås på Riksbankens samlade bedömning av styrräntan över tid.
Onsdagens sänkning med 0,1 procent innebär att bankerna får betala för att sätta in pengar på Riksbanken.
Ytterligare effekter av räntesänkningen är att bostadspriserna kan komma att rusa uppåt. Detsamma gäller aktiekurserna vilket i sin tur kan göra aktiemarknaden till en attraktiv sparform.
Skatten på ISK-konton påverkas av räntan. Konkret lär den sjunka en bit till och väntas landa under 0,2 procent under nästa år.
Pensionen berörs också. Många pensionskonton bedöms överfulla med räntor. Sänkningen av styrräntan innebär att de pressas ytterligare. Många pensionsbolag kan komma att välja större börsandel än tidigare.